Nyomtatható verzió PDF formátumban

 

1054 Budapest, Alkotmány u. 5.

Levélcím: 1391 Budapest 62. Pf. 211.

Telefon: (06-1) 472-8865, Fax: (06-1) 472-8860

Ügyszám: Vj/012/2013.

Iktatószám: Vj/012-40/2013. 

Betekinthető!

A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa B. K. meghatalmazott munkavállaló által képviselt Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. (2030 Érd, Dercefű u. 5.) ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult versenyfelügyeleti eljárásban megtartott nyilvános tárgyalást követően meghozta az alábbi

határozatot.

Az eljáró versenytanács megállapítja, hogy

  • a Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. 2011. január 3. és 2012. november között jogsértést valósított meg azáltal, hogy a Protexin Florea IBS elnevezésű termékének gyógyhatást tulajdonított, amikor különböző kommunikációs csatornákon azt állította, hogy

  • csökkenti a puffadást, javítja a bél immunvédekezését, segít az emésztési zavarok megoldásában.

  • Protexin IBS Florea. Az irritábilis bélszindróma tünetei ellen.

  • a klinikai vizsgálatok igazolták a bélmotilitás befolyásolásában, infektív és antibiotikum okozta hasmenésben, az immunrendszer befolyásolásában, így az irritábilis bélszindróma komplex ellátásában a kedvező hatásokat.

  • megszünteti panaszait a – hazánkban egyedülállóan – klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású probiotikum, a Protexin IBS Florea.

  • az IBS betegségre jellemző tüneteket csökkenti.

  • hasfájás, puffadás, hasmenés, székrekedés = Irritábilis bélszindróma, IBS?

   A megoldás: Protexin IBS Florea.
  • Napi 1-2 kapszula elegendő, hogy a kellemetlen tünetek ne befolyásolják a napi életvitelét.

  • a Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. 2011. január 3. és 2013. február között fogyasztókkal szembeni tisztességtelen, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folyatatott, amikor a Protexin Florea IBS elnevezésű termék egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban különböző kommunikációs csatornákon azt állította, hogy

    • a protexin IBS Florea szedésével jelentős életmódjavulás érhető el.

    • a Protexin Florea IBS kapszula károsodott bélflóra esetén […] a bélflóra egyensúlyának helyreállításához szükséges […].

    • amely probiotikus törzs hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához.

     • a Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folyatatott, amikor a Protexin Florea IBS elnevezésű termékre vonatkozó klinikai vizsgálatokkal kapcsolatban különböző kommunikációs csatornákon azt állította, hogy

       • hazánkban egyedülállóan – klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású probiotikum.

       • Magyarországon az egyetlen – klinikai vizsgálatokkal alátámasztott – IBS tüneteire ható termék.

       • a Protexin IBS Florea az egyetlen klinikai vizsgálattal igazolt probiotikus készítmény Magyarországon, mely az IBS betegségre jellemző tüneteket csökkenti.

       • hatékonysága számos klinikai vizsgálattal bizonyítást nyert.

       • a klinikai vizsgálatok igazolták […].
       • A vizsgálatok igazolták […].

       Az eljáró versenytanács megállapítja továbbá, hogy a Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. 2011. január 3. és 2013. február között fogyasztókkal szembeni tisztességtelen, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folyatatott, amikor a Protexin Florea IBS elnevezésű termékének kereskedelmi kommunikációjában a terméket probiotikumként, illetve probiotikus készítményként hirdette.

       Az eljáró versenytanács a jogsértés megállapítása mellett megtiltja a jogsértő magatartás folytatását, és a Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft.-t 16.000.000 Ft (azaz Tizenhatmillió forint), bírság megfizetésére kötelezi, amely összegeket a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557-00000000 számú bírságbevételi számlája javára köteles megfizetni.

       Ha a kötelezett a bírságfizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, késedelmi pótlékot köteles fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A bírság és a késedelmi pótlék meg nem fizetése esetén a Gazdasági Versenyhivatal megindítja a határozat végrehajtását.

       A határozat felülvizsgálatát a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsánál benyújtott vagy ajánlott küldeményként postára adott keresettel lehet kérni. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a pert tárgyaláson kívül bírálja el, a felek bármelyikének kérelmére azonban tárgyalást tart, mely kérelmet az ügyfél a keresetlevelében terjesztheti elő.

       Indokolás

       A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.