Illegálisan forgalmazó e-cigaretta webáruházakat kapcsolt le a GVH

40 millió forintos bírsággal sújtott egy szlovák webáruházat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amiért megtévesztően sugallta, hogy legálisan rendelhetőek tőle Magyarországra e-cigaretta és Elf Bar termékek. Augusztusban új funkcióval bővült az Árfigyelő, többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólista vált elérhetővé a fogyasztók számára.

2022 nyarán indított a GVH versenyfelügyeleti eljárást két szlovák webáruházzal szemben. Az eljárás azért indult, mert ezen webáruházak megtévesztő módon azt reklámozták, hogy legálisan lehet tőlük e-cigaretta és Elf Bar termékeket rendelni Magyarországra. Figyelembe véve, hogy az ügyek több szakterületre is kiterjedtek az eljárások során a Nemzeti Versenyhatóság szorosan együttműködött a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával is (SZTFH).  A GVH már az eljárások elején, azonnal elrendelte a webáruházak ideiglenes lekapcsolását, az ügyek lezárásáig. A Gazdasági Versenyhivatal végül mindkettő forgalmazót jelentős bírsággal súlytotta a fogyasztók megtévesztése miatt. A vállalkozásokkal szemben a NAV és az SZTFH is további szankciókat foganatosított.

Miért olyan veszélyesek az Elf Bar termékek?

Az Elf Bar egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható, dohányzást imitáló eszköz. Egyszerű használata és kompakt kiszerelése miatt vált népszerűvé, főleg a fiatal korosztály körében. A termék azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása szerint jelentős egészségkárosító hatással bírhat, mely tényt súlyosbít, hogy a termék célközönsége elsősorban a fiatalok.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a Gazdasági Versenyhivatallal, a Belügyminisztériummal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Kopp Mária Intézettel közösen Elf Bar ellenes koalíciót alakított, mely hatékony fellépésével visszaszorította a közterületek és iskolák környékéről a termékek értékesítését. A GVH webáruházakkal szembeni eljárásai elősegítették az Elf Bar termékek értékesítésének és népszerűsítésének, digitális térben való visszaszorítását is.

Bevásárlólistával bővült az Árfigyelő

Többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólistával bővült a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online Árfigyelő augusztus végén. A rendszer azóta lehetőséget ad arra, hogy a látogatók saját bevásárlólistát állítsanak össze, és azon keresztül hasonlítsák össze a boltok árait. Az új funkció még többet segít a magyar emberek számára időt spórolni, az átláthatóság javításával pedig további napi árversenyre ösztönzi a kereskedelmi láncokat. Ezzel a jelentősen hozzájárult infláció elleni küzdelméhez, a fogyasztói árak szisztematikus leszorításához.