2023. 01. 31.

GVH Podcast

A Gazdasági Versenyhivatal hivatalos podcast csatornája körüljárja a versenyjogi és piaci trendeket, tájékoztat a magyar gazdaságot és a magyar fogyasztókat érintő hatósági munkánkról, ügyekről, döntésekről. A podcastok első kézből, tapasztalt szakértőktől kínál könnyen befogadható információkat a gazdasági verseny folyamatairól.

12. A GVH helye a nemzetközi versenyjogi együttműködésben

A GVH ma a nemzetközi versenyjogi közösség elismert tagja. De miért is működnek együtt a versenyhatóságok? Milyen platformjai vannak a nemzetközi kooperációnak? Hogyan lehet egy versenyhatóság sikeresen motorja ennek a nemzetközi szakmai együttműködésnek? Mik a prioritásai a GVH-nak a nemzetközi térben? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk Sárai Józseffel, a GVH nemzetközi területének volt vezetőjével, aki a nemzeti versenyhatóság külkapcsolatainak erősítésért folytatott 30 éves közszolgálatért a Magyar Arany Érdemrend kitüntést is megkapta 2022-ben.

11. Mik azok a sötét mintázatok? Hogy működnek és hogy ismerhetők fel?

A "dark pattern"-ek vagyis sötét mintázatok olyan online üzenetek, amelyek észrevétlenül veszik rá az embereket nem kívánt döntések meghozatalára, gyakran a pszichológia eszköztárára építve. Mire figyeljünk és hogyan védekezzünk a sötét mintázatok ellen? A többi között erről beszélgetünk dr. Szoboszlai Izabellával, a GVH Versenytanácsának tagjával.

10. Mire figyeljen az influencer, ha reklámozni szeretne? Hogyan lehet jól megjeleníteni a hirdetéseket?

Adásunkban arról beszélgetünk, hogy az influencerek vagy más néven véleményvezérek egy-egy termék vagy szolgáltatás reklámozásánál hogyan tudnak megfelelni a versenyjogi szabályoknak.
Mióta és miért foglalkozik a GVH ezzel a területtel?  Hallgatóink - a többi között - azt is megtudhatják, hogy az influencernek ki kell-e próbálnia az adott terméket vagy szolgáltatást a reklámozás előtt?

9. Hogyan segíthetnek a magánszemélyek a kartellek feltárásában? Milyen típusú információval érdemes felkeresni a GVH-t?

A kartell megállapodások rendkívül károsak, mivel a versenyt korlátozzák, vagy akár teljesen kizárják és ezen keresztül növekvő árakhoz, illetve a fogyasztók választási lehetőségeinek csökkenéséhez vezetnek. A magánszemélyek is segíthetik egy kartell feltárását és megszüntetését. Mit tehetünk, ha információnk van egy versenykorlátozó megállapodásról?

8. A Gazdasági Versenyhivatal 2022. évi tevékenységéről - 2.rész

7. A Gazdasági Versenyhivatal 2022. évi tevékenységéről - 1.rész

6. Milyen előnyökkel jár, ha együttműködik a Gazdasági Versenyhivatallal?

Beszélgetés Péli-Bencze Márkkal a GVH Felderítő Irodájának vezetőjével az engedékenységi kérelemről és az informátori díjról.

5. Beszélgetés dr. Tóth Andrással, a Versenytanács elnökével a Kortárs magyar versenyjog c. könyv kapcsán:

  • 2. rész: a bírósági felülvizsgálatok tapasztalatai; a magyar és az uniós versenyjog kölcsönhatása 

4. Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ (ROK): Egységben az erő

Bemutatkozik a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ: a ROK oktatási és szakmai programok szervezésén keresztül nyújt segítséget elsősorban a közép-, kelet- és délkelet-európai országok számára a versenypolitika, versenyjog és a versenykultúra fejlesztése, valamint a versenyhatóságok munkájának elősegítése érdekében.

      Regional Centre for Competition in Budapest (RCC): Teamwork makes the dream work

3. Milyen forrásokból szerez bizonyítékokat a GVH? Hogyan zajlik egy rajtaütés?

A podcast - a többi között - ezeket a kérdéseket járja körül Péli-Bencze Márkkal, a GVH Felderítő Irodájának vezetőjével.

2. Mi a különbség az ágazati vizsgálat és a gyorsított ágazati vizsgálat között?

Mióta van erre lehetősége a GVH-nak? Milyen megállapításokkal zárult a legutóbbi, hőszigetelőanyagok piacán lefolytatott vizsgálat? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Berezvai Zomborral, a GVH vezető közgazdászával.

1. Beszélgetés dr. Tóth Andrással, a Versenytanács elnökével a Kortárs magyar versenyjog c. könyv kapcsán:

  • 1. rész: a hazai versenyjog fejlődése 2010 óta és a Versenytanács szerepe a jogfejlesztésben