A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 2022. január 1-jétől érvényes módosítása értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján évente közzéteszi a hatósági bizonyítványokban megjelölt összefonódásokkal érintett piacok listáját.

Azt, hogy milyen szempontok és elvek mentén teljesíti a GVH törvényi feladatát, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének és a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa elnökének a hatósági bizonyítványban megjelölt összefonódással érintett piacok listájának évente történő közzétételéről szóló 1/2022. közleménye tartalmazza.

Az idei év során már második alkalommal kerül sor az 1/2022. számú közlemény mellékletei szerinti listák közzétételére, melyeken a 2023. január 1-jét követően benyújtott, hatósági bizonyítvánnyal tudomásul vett összefonódás-bejelentésekben alkalmazott érintett piac opciók kerültek feltüntetésre. Emellett idén először a GVH az ún. gördülő listákat is közzéteszi, melyeken az utóbbi két év során – azaz 2022-ben és 2023-ban – tudomásul vett összefonódás-bejelentésekben alkalmazott érintett piac opciókat szerepelteti.

Az érintett piacokra vonatkozó listák a GVH honlapján ITT  érhetőek el.