Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese a tisztességes piaci versengés előnyeit és legfontosabb jogi elvárásait ismertette a Fiatal Vállalkozók Hetén rendezett kerekasztalbeszélgetésen, Budapesten. A hatóság vizsgálataiért felelős vezető kiemelte: a versenyszabályok betartása a legjobb döntés mind társadalmilag, mind az adott cég szempontjából.

Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese a versenyhatóság munkájáról és a versenyjog leglényegesebb előírásairól is beszélt 2022. november 24-én a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége rendezvényén, az idén 15. alkalommal megrendezett Fiatal Vállalkozók Hetén. A GVH versenyfelügyeleti vizsgálatait irányító elnökhelyettese dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnökének és a PwC Magyarország cégtársával, Farkas Gábor adótanácsadónak részvételével megszervezett eszmecserén kitért a versenykorlátozó megállapodások, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok témaköreire – mindkét téren gyakorlati, közérthető tanácsokkal segítve az általa ismertetett jogszabályi előírások betartását.

„A jogkövetés mindig kifizetődő, hiszen egy kartellbírság, az imázsvesztés és a közbeszerzésekből történő kizárás több évre hazavághatja a cég működését és lerombolhatja addig felépített munkáját. Megéri „tisztán” működni” – hangsúlyozta Bak László. A GVH elnökhelyettese ezért a versenykorlátozó magatartások elkerülésére bíztatott minden jelenlévőt. Az intelmek ellenére jogsértésbe sodródó vállalkozásoknak a versenyhatósággal való együttműködési lehetőségek széles repertoárját ajánlotta Bak László, amelyekkel enyhíthetőek a következmények, sőt, bizonyos esetben akár elkerülhetőek a bírságszankciók.

A továbbiakban Bak László kiemelte a digitális világ hatását a mindennapokra és a fogyasztói magatartás változásaira. Ezzel kapcsolatban kitért a GVH digitális fogyasztóvédelmi tevékenységére és példákkal illusztrálta a digitalizáció hatását a kartellügyek felderítésében.

„Nagyon fontos, hogy már a vállalkozók fiatal generációjában tudatosuljon: a vállalkozások közötti verseny tisztasága nem csupán társadalmi elvárás, hanem a cég érdeke is. A piaci verseny torzításával ugyanis a vállalat elszakad vásárlóinak igényeitől és a jótékony késztetéstől az innovatív fejlődésre, a lebukás pedig hatalmas bírságokat és jelentős piacvesztést eredményezhet számára. A racionálisan gondolkodó vállalkozók ezért hamar belátják: nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat” – összegezte gondolatait Bak László.