A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2024. március 27-én rendezi az MCA beszélgetés-sorozat második rendezvényét. A szakmai esemény keretében a hallgatóság – a GVH szakembereinek és a hazai jogi szakértők segítségével – megismerheti a kartelljog fejlődésének állomásait és dinamikáját Magyarországon.

Miután 2023 az infláció gyors letörésének éveként íródott be a gazdaságtörténetbe, 2024-ben a gazdasági növekedés helyreállítására helyeződik a hangsúly. Az új cél elérésében – a tavalyi évhez hasonlóan – fontos szerepe van a tiszta piaci versenynek, mely megőrzése és erősítése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal február 15-ei nyitórendezvényével útjára indította a Magyar Compliance Akadémiát (MCA). Az első konferencia – melyen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is előadást tartott – a 2023-as év kihívásait, és a megfelelés versenyképességben elfoglalt szerepét járta körül.

A második rendezvény a kartelljog témakörét tárja fel. A kartellek a legártalmasabb versenykorlátozó megállapodások, jelentős kárt okozhatnak a fogyasztók és a gazdaság egésze számára is. A nemzeti versenyhatóságnak így kiemelt feladata az ilyen megállapodások üldözése és alapos feltárása. A GVH az elmúlt évben több közúti kartell megállapodást is leleplezett, tavaly év végén egy közúti táblázással foglalkozó megállapodást, míg 2024 elején egy útszóró só forgalmazó kartellt. 2023 tavaszán a magyar versenyhatóság egy dunai hajós cégek közötti közbeszerzési kartellt tárt fel.

A március 27-ei rendezvény célja, hogy a résztvevők rálátást kapjanak a kartelljog hazai fejlődésére és mélyebb ismereteket nyerjenek a jogterület részleteit illetően. „A kartelljog fejlődése Magyarországon” című konferenciát Dr. Bak László a GVH elnökhelyettese nyitja meg, a rendkívül érdekesnek ígérkező panelbeszélgetés moderátora pedig Dr. Tóth András a GVH Versenytanácsának elnöke, és a GVH elnökhelyettese lesz. Mellettük a GVH Versenytanácsának több tagja, illetve a hazai jogi szakértők is kifejtik majd a témával kapcsolatos álláspontjukat.

A rendezvény időpontja: 2024. március 27. 15:00 óra

A program, illetve a rendezvény további részletei a honlapon elérhetőek.