A GVH-OECD Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ és az azerbajdzsáni versenyhatóság három napos, közös szemináriuma a versenypártolás kérdéseit járta körül.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központja 2023. szeptember 19-21. között három napos szemináriumot tartott közösen az azerbajdzsáni versenyhatósággal. Az oktatási központ hagyományosan a képzései egyikét valamelyik külföldi társhatósággal közösen rendezi meg. Az azeri hatóság a Türk Államok Szövetségének versenyhatóságai között kiemelkedően aktív partnere a GVH-nak, a magyar és az azeri versenyhatóság közötti szakmai kapcsolatok további erősítése miatt is esett a helyszínválasztás Bakura. 

A szeminárium ezúttal is a kelet-, délkelet- és a közép-ázsiai országok versenyhatósági szakembereinek felkészítését segítette, akik összesen 13 országból érkeztek a rendezvényre. A résztvevők a versenypártolási kérdéseket, versenyjogi érdekérvényesítés céljait, leghatékonyabb eszközeit és az egyes eszközök előnyeit és hátrányait járhatták körül lengyel, litván, holland, spanyol, olasz és magyar szakemberek, illetve az OECD szakértőinek segítségével. A három napos szeminárium bemutatta, hogy miként járulhatnak hozzá a versenyhatóságok a társadalmi jólét növeléséhez és a digitális gazdaságban felmerülő aktuális kihívások hatékony kezeléséhez.

A GVH és az OECD regionális oktatási programjában idén még két nemzetközi képzés kap helyet. Novemberben a GVH-OECD Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ egy kétnapos versenyjogi szemináriumon látja vendégül az európai térség bíráit decemberben pedig versenyjogi oktatás keretében a kartellek felderítésének eszközeit bemutató képzésre kerül sor Budapesten.