„Szalay Annamária sokak életében hagyott olyan mély nyomot, hogy még egy évtized múltán is összejövünk megemlékezni mindarról, amit kaptunk tőle, amit a szívünkben hordozunk általa” – emelte ki Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke, a médiahatóság első elnökének emléke előtt tisztelgő konferencián tartott beszédében, Zalaegerszegen.

Forrás: www.zalaegerszeg.hu

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg az eseményt a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben, majd Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke emlékezett elődjére, a 2010-ben alapított NMHH első elnökére.

Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság vezetője Reményik Sándor erdélyi költő, Csomó című versét idézve nyitotta megemlékezését. Szalay Annamáriához szólva – a költemény központi motívumát tovább gondolva – így fogalmazott: „Tudod, Panni! A mi csomónk örök! S itt nemcsak magamra, magunkra, az itt jelenlévőkre gondolok, hanem mindannyiunkra, akik Rád emlékezünk.”

A GVH elnöke kifejtette: „Igazi lokálpatriótaként támogattad szeretett városunkat Zalaegerszeget, mellyel hosszú időre alapoztad meg a megyeszékhely további fejlődését.” Hozzátette: „Mindig önzetlenül segítetted a munkánkat, amikor tanácstalanok voltunk. Te voltál az, aki felemeltél bennünket, ha botladoztunk.”

A nemzeti versenyhatóság elnöke ezután felidézte Szalay Annamária szakmai munkásságát, a mai napig is ható eredményeit. Mint mondta: „Szalay Annamária sokak életében hagyott olyan mély nyomot, hogy még egy évtized múltán is összejövünk megemlékezni mindarról, amit kaptunk tőle, amit a szívünkben hordozunk általa. Azt hiszem, ennél kézzelfoghatóbban semmi sem dicsérheti egy ember szakmai és személyes örökségét.”

Rigó Csaba Balázs úgy fogalmazott: „Ahogy most, 10 év múltán áttekintettük azt az átható szellemi örökséget, amit Szalay Annamária maga után hagyott, elmondhatjuk: az emlékezetének töretlen, ma is érezhető érvényesülése feledteti a keserűséget. A GVH elnöke a megemlékezése végén, azt mintegy keretbe foglalva, Reményik Sándor, Tündérfok című költeményét idézte: „Az életednek van egy titkos csúcsa; Mely rejtve őrzi boldogságod; Egy sziklafok, ahonnan Te az élet; Töretlen teljességét látod; Hol imádkoznál hosszan, térden állva; Mert onnan végtelen a panoráma.”

A Szalay Annamária halálának 10. évfordulóján rendezett zalaegerszegi emlékkonferencián beszédet mondott még: Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP parlamenti frakcióvezetője, Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Vígh László, országgyűlési képviselő is. Az eseményen részt vettek az országos és helyi közélet szereplői, Szalay Annamária családtagjai, barátai, tisztelői, egykori kollégái és pályatársai, valamint a Szalay Annamária Média Alapítvány tagjai is.