Budapest, 2024. február 14. – Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara – Közbeszerzési Hatóság együttműködésével – szervezésében rendezett Közbeszerzési és versenyügyi konferencián tartott előadást. A GVH elnöke bemutatta a nemzeti versenyhatósággal fennálló együttműködési lehetőségeket, és kitért az elmúlt évek eljárási tapasztalataira is.

„Miért érdemes együttműködni a Gazdasági Versenyhivatallal? – aktuális tapasztalatok az elmúlt egy évből.” címmel tartott előadást Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Közbeszerzési és versenyügyi konferenciáján. A nemzeti versenyhatóság elnöke kiemelte: „A GVH kiemelten fontosnak tartja, hogy a versenyfelügyeleti eljárások – a közérdek szolgálata mellett – a fogyasztók számára közvetlenül is érezhető hasznot eredményezzenek."

Rigó Csaba Balázs előadásában részletesen bemutatta a jogszabályok által az eljárás alá vontak számára biztosított együttműködési lehetőségeket. „Fontos, hogy az együttműködés jóhiszemű, tényleges és folyamatos legyen. Az eljárás alá vontak vállalásai valós módon és jelentős mértékben korrigálhatják a piac torzulását és a fogyasztók kárát.” – hangsúlyozta.

A GVH elnöke bemutatta az elmúlt évek eljárásai során gyűjtött tapasztalatokat. Kiemelte előadásában a GVH TikTok-al szemben tavaly novemberben lezárt eljárását, a Media Markt-al szemben szeptemberben zárult eljárást, és a Regenera revitalizáló italokkal kapcsolatos ügyet is. A Dunai Hajós Kartell ügy tapasztalatai rámutattak, hogy a tényleges együttműködésre nem csak az eljárás alatt, de azt követően is szükség van, a megjátszott együttműködés a bírságcsökkentés visszavonását eredményezi.

A Gazdasági Versenyhivatallal fennálló együttműködési lehetőségek feltételei, részletei és az együttműködéseken keresztül kapható engedmények a GHV honlapján elérhetőek.

 

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170