Vj-167/1998/21

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Marosi László ügyvezető (1115 Budapest, Bartók Béla út 92-94.) által képviselt CF-NET Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (1052 Budapest, Aranykéz utca 6.) eljárás alá vont ellen fogyasztók megtévesztésének megállapítására indult eljárásban tartott - nyilvános tárgyaláson - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács megállapítja az eljárás alá vont azzal, hogy elhallgatta, miszerint a Melatonin nem rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel, jogsértést követett el.

A Versenytanács bírság kiszabását mellőzi.
A határozat felülvizsgálatát - a kézhezvételtől számított 30 napon belül - a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresetben kérheti az eljárás alá vont.

Indoklás

A Versenytanács a lefolytatott bizonyítási eljárás, az eljárás alá vont előadása, az általa becsatolt okiratok valamint a vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg.

California Fitness fantázianév alatt több országban működik fogyasztói hálózat. Magyarországon az eljárás alá vont szervezi és működteti a hálózatot és bocsátja rendelkezésre a termékeket. A hálózat személyes kapcsolatokra épül, jelenleg 26 ezer főt tartanak nyilván. Feladatuknak elsősorban az egészséges életmód iránti elkötelezettség átadását tartják, másodsorban az áruforgalmazást. A tagok nagyobbik része fogyasztói tagsággal rendelkezik, másik része hálózatot építő és értékesítő tag. A régebbi tagok léptetik be az újakat, a belépési díj 2.200.-Ft. A termékek amerikai gyártmányúak (FOR LIFE cég), az eljárás alá vont importálja őket, mindössze egy magyar gyártású van közöttük. Az eljárás alá vont 100 %-ban amerikai tulajdonban áll. A hálózati tagok a termékismertetőből ismerhetik meg a nemzetközi hálózatban kapható termékeket, az egyes országokban megvásárolhatóakat az adott ország árlistája tartalmazza. A termékismertetőben találhatók vitaminok, antioxidánsok, multivitaminok ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó készítmények, gyógynövény alapú készítmények, egyéb étrendkiegészítők, aminosavak, sportteljesítményt fokozó készítmények, valamint haj-, kéz- és testápolók. Magyarországon működik a nemzetközi logisztikai központ, ez adja le a rendelést Amerikába. A megrendelt áru egy fóti magánraktárba kerül és innen kerül elosztásra a különböző országokba, ahol hálózat működik. Jelenleg Európában Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Jugoszláviában, Macedóniában és Hollandiában működik terjesztői hálózat.

1998. július 20-án az eljárás alá vont megbízásából vámkezeltek az amerikai gyártótól érkezett termékeket amelyek a fóti raktárba kerültek. A tételek között szerepel 5 ezer doboz, egyenként 60 tablettát tartalmazó Melatonin megnevezésű termék. Az eljárás alá vont a termékeket azért importálta, hogy azokat a hálózati tagoknak eladja. Ezek ezért egyértelműen árúnak minősülnek.

A Melatonin szerepel a termékismertetőben. E szerint az emberi agytörzs területén lévő tobozmirigy termeli az epithalamin és a melatonin nevű vegyületeket. Ez a hormon szabályozza az ébrenléti alvási fázisokat, gátolja az agysejtek elhalását, egyes kutatók szerint daganatos megbetegedések ellen is jó, fékezi a prosztatarák továbbterjedését. Állítólag az öregedés folyamatát lassítja. A Melatoninnak az életfunkciókra gyakorolt hatása csak részben bizonyítható tudományos eszközökkel. Az eljárás alá vont képviselője szerint a termék hormonkészítmény.

A vizsgálat megállapítása szerint gyógyszer alapanyagként 1989-ben a Jeruzsálemben tartott XVI. Nemzetközi Kemoterápiai Konferencián mutatták be, mint a milánói egyetem által kifejlesztett új rákelleni molekulát.
1992-ig a kísérleteknek csak a második fázisáig jutottak el, nem fejlesztették tovább a szert, sosem vált gyógyszerként elismert termékké. A Melatonin a szervezet biológiai órájának szabályozója, sötétben termelődik az ébrenléti alvási ciklusok vezérlője. Az alvás minőségének javítására szolgálhat, valamint az időzóna eltolódásából adódó alvászavar leküzdésének megkönnyítésére szolgál.

A California Fitness magyarországi hálózat rendszeresen ad ki a hálózati tagok részére "fogyasztói és forgalmazói üzleti hírlevélként" egy Kalifornia Fitness News elnevezésű újságot. Ennek 1998. évi augusztusi 8. számában egy cikket közöl a "Melatonin újabb előnyös hatásai, Feltárulnak a sötétség hormonjának titkai". Ebben tájékoztatják az érdeklődőket, hogy újabban a rákmegelőzésben a magas vérnyomás csökkentésében az alzheimer kór, valamint az AIDS és egyes érrendszeri betegségek gyógyításában is jól alkalmazható a Melatonin, továbbra is azonban elsősorban az alvásproblémák orvoslására használják jó eredménnyel. Az újság közli az augusztusi terméktréning programját. Itt jelentik be, hogy a CF vezetősége augusztus 25-én rendezi meg a következő terméktréninget, ebben szerepel a Melatonin ismertetése.

Magyarországon a hatályos jogszabályi rendelkezés szerint az emberi fogyasztásra szánt termékek forgalombahozatalához hatósági engedélyre van szükség. Amennyiben a termék élelmiszerkiegészítő szernek minősül, akkor azt az Országos Élelmiszer és Táplákozástudományi Intézet (OÉTI) és a KERMI engedélyezi. A gyógyszerek és a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények engedélyezése az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) feladatkörébe tartozik. Az eljárás alá vont előadása szerint a Melatonin gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény lehetne, így az OGYI engedélye szükséges a termék forgalmazásához. Amennyiben azonban az engedélyt az OGYI megadná, a terméket csak gyógyszertárban lehet forgalmazni. Az eljárás alá vont csak a saját hálózaton belüli forgalmazásban érdekelt, engedély iránti kérelmet nem nyújtott be.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (továbbiakban: Tpvt.) 8. §-a tiltja a gazdasági versenyben a fogyasztók megtévesztését. A törvény alkalmazásában fogyasztónak minősül a megrendelő, a vevő és a felhasználó. A (2) bekezdés b) pont szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül különösen, ha elhallgatják azt, hogy az áru nem felel meg a jogszabályi előírásoknak.

Az eljárás alá vont a Melatonin készítményt szerepelteti a termékismertetőben, megjelentetett egy figyelemhívó reklámot az újságban és termékismertetőn is bemutatta, valamint 110 dobozt a bemutatókon való felhasználás céljából szétosztott a hálózati tagoknak.

A Versenytanács álláspontja az, hogy az eljárás alá vont amikor az engedéllyel nem rendelkező árut népszerűsítette, megsértette a Tpvt. 8. §-ának (2) bekezdés 6. pontjába foglalt rendelkezést.

A Versenytanács mellőzte bírság kiszabását, mivel az eljárás alá vont a hálózat forgalmazást nem kezdte meg, az elkövetési magatartás csekélyebb súlyú, valamint az eset összes körülményeire tekintettel úgy látta, hogy maga az eljárás lefolytatása és a jogsértés megállapítása elegendő ahhoz, hogy az eljárás alá vontat a jövőben hasonló magatartástól visszatartsa.
A jogorvoslati rendelkezés a Tpvt. 83. §-án alapul.

Budapest, 1999. február 10.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné