Vj-41/1999/6

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Török Zoltán ügyvéd (1052 Budapest, Károly krt. 8.) által képviselt Gabona Részvénytársaság kérelmezőnek vállalkozások összefonódásának engedélyezésére indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a Gabona Rt. irányítást szerezzen a Pannon Gabona Rt. felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel kérhetik.

Indoklás

I.

A Gabona Rt. 1992. február 14-én alakult, fő tevékenysége mezőgazdasági termények - gabonafélék, fehérjetakarmányok és olajos magvak - kereskedelme. A forgalma meghatározó hányadát külkereskedelmi ügyletek teszik ki. 1998. évi nettó árbevétele 23,2 milliárd Ft volt.

A Gabona Rt. többségi tulajdonosa a Gabonadorog-, a Pergő-, az Arany-mező-, az UMAGO és az Alkotó Innó Kft-knek, melyek kereskedelmi, termelő, illetve szolgáltató tevékenységet folytatnak. Ugyancsak többségi részesedéssel irányítja a Takarmánykeverő Rt-t, a Gabona Értékpapír és Befektetési Rt-t, valamint a Gabona-Senta Vegyes Vállalatot.
A Gabona Rt. által irányított vállalkozások együttes 1998. évi nettó árbevétele 3,4 milliárd Ft volt.

A Pannon Gabona Rt. 1994. március 22-én alakult, fő tevékenysége mezőgazdasági eredetű - többségében gabonafélék - termékek felvásárlása, forgalmazása, valamint malmi feldolgozás. 1998. évi nettó árbevétele 10,3 milliárd Ft volt.
A Pannon Gabona Rt. az üzletrészek 100 %-ával rendelkezik a GÉEL-, a "Gabona" és a Hengerszék Kft-kben, melyek kereskedelmi tevékenységet folytatnak az Rt. megbízásából. 1998-ban, az egymás közötti forgalom kiszűrésével, nettó árbevételt nem realizáltak.

A Gabona Rt. és a Pannon Gabona Rt. közös irányítása alatt áll a Győr-Gönyű Kikötő Rt., mely 1998-ban 26 millió Ft nettó árbevételt ért el.

II.

A gabonafélék, a takarmányok és a malomipari termékek forgalmazásával és előállításával a magyar piacon több mint száz vállalkozás foglalkozik. A piacot erős túlkínálat jellemzi, amely következtében nagyok az eladatlan készletek, a termelő kapacitások pedig jelentős kihasználatlansággal működnek.

Az I. fejezetben felsorolt vállalkozások részesedését a főbb termékek országos forgalmából a következő táblázat mutatja be.

Az érintett vállalkozások részesedése a gabonafélék, malomipari termékek, fehérjetakarmányok országos forgalmából 1998. évben

Árucsoport

Gabona Rt.

Pannon Gabona Rt.

Együtt (%-ban)

Étkezési búza

0,8

0,6

1,4

Kukorica

2,3

0,2

2,5

Liszt

0,8

7,5

8,3

Szójadara (import)

17,8

0,1

17,9

Táp

1,3

2,0

3,3

III.

A Gabona Rt. és a Pannon Gabona Rt. között létrejött részvény adásvételi szerződés alapján a Gabona Rt. 53,1 %-os többségi szavazati jogot biztosító részvénytulajdont szerzett a Pannon Gabona Rt-ben.
E részvényvásárláshoz az 1996. évi LVII. törvény 24. §-ára hivatkozással kérte a Gabona Rt. a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét.

IV.

A Tpvt. 70. § (1) bekezdése alapján készült jelentésben a vizsgáló az összefonódás engedélyezését indítványozta.

V.

Az 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24. § (1) bekezdésében foglaltak alapján az irányítás megszerzéséhez az esetben kell a Gazdasági Versenyhivataltól engedélyt kérni, ha az érintett vállalkozások előző évi nettó árbevétele meghaladja a 10 milliárd Ft-ot és az irányítás alá kerülő vállalkozásé pedig az 500 millió Ft-ot.

A Tpvt. 26. §-a alapján az összefonódással érintett vállalkozások:

  • -

    a közvetlen résztvevők, akik között az összefonódás létrejön, jelen eljárásban a Gabona Rt. és a Pannon Gabona Rt., valamint

  • -

    a közvetlen résztvevők által irányított vállalkozások, a közvetett résztvevők, akiket e határozat indokolásának I. fejezete sorol fel.

Az érintett vállalkozások 1998. évi együttes nettó árbevétele meghaladta a 10 milliárd Ft-ot, az irányítás alá kerülő Pannon Gabona Rt-é magasabb mint 500 millió Ft, ezért a kérelem szerinti összefonódás engedélykérési kötelezettség alá tartozik.

VI.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza meg a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon (Tpvt. 14. §).

Az összefonódással érintett piacként a Versenytanács a határozat indokolásának II. fejezetében foglalt táblázatban szereplő áruk országos piacát vizsgálta.
Az összefonódásban érintett vállalkozások alacsony - 10 % alatti - együttes piaci részesedése következtében egyértelmű, hogy erőfölényes pozíció kialakulása szóba sem jöhet.
Az importból származó szójadara esetében a Gabona Rt. magasabb - 17 % feletti - piaci súlya pedig az összefonódás következtében érdemben nem növekszik, mert az irányítása alá kerülő Pannon Gabona Rt. e terméket csak igen kis mennyiségben forgalmazza.

Előzőek alapján a Versenytanács álláspontja az, hogy a kérelmezett irányításszerzés az érintett piacon nem hoz létre és nem erősít meg gazdasági erőfölényt és nem akadályozza a hatékony verseny fennmaradását. Erre tekintettel - a 30. § (2) bekezdése alapján - a Versenytanács a kérelem szerinti összefonódást engedélyezte.

VII.

Az ügyfelek a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján a Versenytanács határozatát tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 1999. május 31.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bódocsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika