Vj-49/1999/24

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Kormos Ágnes szabadalmi ügyvivő (1133 Budapest, Váci út 78/B.) által képviselt Csonkáné Fekete Márta (9011 Győr, Árvalányhaj u. 20.) eljárás alá vont ellen fogyasztók megtévesztése megállapítására indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen jogorvoslati kérelemnek helye nincs.

Indoklás

A Gazdasági Versenyhivatal hivatalból indított eljárást, mivel az eljárás alá vont az általa gyártott és forgalmazott "Bagaméri" elnevezésű szörpök címkéin feltüntette a "Törv. védve" feliratot, bár erre vonatkozó védjegyeztetési kérelmét a Magyar Szabadalmi Hivatal elutasította, továbbá terítőkocsiján az "Eredeti Bagaméri szörp" szlogen alkalmazásával megtéveszthette a fogyasztókat.

A vizsgálati jelentés szerint a "Törv. védve" felirat kimeríti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény továbbiakban Tpvt. 8. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott tilalmat, javasolta bírság kiszabásának mellőzésével szüneteltetés elrendelését.

A Versenytanács 1999. V. 26-án tartott tárgyaláson a Tpvt. 75. § rendelkezéseinek megfelelően elrendelte az eljárás szünetelését l hónapra, tekintettel a jogsértő magatartás csekély súlyára és arra, hogy ezen idő alatt felszámolja az eljárás alá vont a jogsértő magatartás következményeit.

Az Élelmiszergazdasági Iroda a határidő leteltével utóvizsgálatot tartott. Megállapította, hogy az eljárás alá vont az általa gyártott szörpök kifogásolt termékcímkéjét megváltoztatta, ezekből jelentős mennyiséget megrendelt és termékeit az új címkékkel forgalmazza, az eljárás megszüntetését indítványozta.

Fentiek alapján a Versenytanács az eljárás folytatását a Tpvt. 76. § (3) bekezdés a) pont alapján megszüntette.

A határozat elleni jogorvoslatot a Tpvt. 83. § (1) bekezdés nem teszi lehetővé.

Budapest, 1999. augusztus 2.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné