Vj-51/1999/17

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Udvardi György ügyvéd (1037 Budapest, Kékfestő u. 26.) által képviselt Lear Corporation kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a Lear Corporation a részvények száz százalékának megvásárlásával irányítást szerezzen az United Technologies Automative Inc. felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

Az USA-ban bejegyzett Lear Corporation (a továbbiakban: Lear) 1999. március 16-án kötött szerződéssel megvásárolta annak korábbi tulajdonosától a szintén USA-beli United Technologies Automative Inc. (a továbbiakban: UTA) részvényeinek száz százalékát, amelyhez a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

II.

Az UTA száz százalékos tulajdonosa a magyarországi United Technologies Automative Hungary Kft. (a továbbiakban: UTA Kft.) üzletrészeinek. Az UTA Kft. járművillamossági készülékek gyártásával foglalkozik. 1998. évi nettó árbevétele 27,2 milliárd forint volt, amelyet teljes egészében export értékesítésből ért el.
AZ UTA, illetve az általa irányított nem magyarországi vállalkozások közül kizárólag a spanyolországi UT Maisa ért el 1998. évben a Magyar Köztársaság területén nettó árbevételt (1,1 milliárd forintot), amely teljes egészében az UTA Kft. részére történő értékesítésből származott.

A Lear által irányított vállalkozáscsoportba tartozó németországi Lear Corporation Drachtfedern GmbH 100 %-os tulajdonosa a Lear Corporation Hungary Kft. (a továbbiakban: Lear Kft.) üzletrészeinek. A Lear Kft. autó üléshuzat készítéssel és ülések összeszerelésével foglalkozik. 1998. évi nettó árbevétele 11 milliárd Ft volt, amely teljes egészében az említett németországi vállalkozás részére történő export értékesítésből származott. A Lear és az általa irányított vállalkozások a Magyar Köztársaság területén 1998. évben nem értek el nettó árbevételt.

III.

A kérelem szerinti részvényvásárlással megvalósuló irányításszerzés (Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) pont) - mint összefonódás - hatással lehet a magyar piacra, mert az abban közvetlenül résztvevő külföldi vállalkozások mindegyikének van magyarországi leányvállalata. Ezért arra a Tpvt. hatálya az 1. § alapján kiterjed.

Az összefonódással érintett vállalkozásoknak a Tpvt. 24. és 27. §-ai alapján számított együttes 1998. évi nettó árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot, az irányításszerzés következtében (közvetetten) a Lear irányítása alá kerülő UTA Kft. 1998. évi nettó árbevétele pedig az 500 millió forintot. Ezért az összefonódás a Tpvt. 24. § alapján engedélykötelesnek minősül.

Kiindulva abból, hogy az összefonódás magyarországi résztvevői (az UTA Kft. és a Lear Kft.) termékeiket kizárólag exportálták, azokat a magyar piacon nem hozták forgalomba, a Versenytanács - egyezően a vizsgálónak a Tpvt. 71. § (1) bekezdése szerinti jelentésben tett indítványával - arra az álláspontra helyezkedett, hogy az összefonódás a Magyar Köztársaság területén (mint a jelen eljárás keretében vizsgálható földrajzi piacon) nem hoz létre, nem erősít meg gazdasági erőfölényt és nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását. Ezesetben a Tpvt. 30. § (2) bekezdése értelmében a Gazdasági Versenyhivatal az összefonódást nem tilthatja meg, ezért a Versenytanács a kérelem szerinti irányításszerzést engedélyezte.

IV.

Az ügyfelek képviselőjük útján kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat lerótta, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A jogorvoslati jog a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 1999. május 27.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika