Vj-146/2002/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Mecsek Füszért Rt. (Pécs) kérelmező összefonódás engedélyezése iránti kérelmére indult eljárásban, melyben további ügyfélként résztvett a Sláger Kereskedőház Rt. (Budapest) és a MM Gasztronómiai Nagykereskedelmi Kft. (Kaposvár) - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a Mecsek Füszért Rt. irányítást szerezzen a Sláger Kereskedőház Rt. és az MM Gasztronómiai Nagykereskedelmi Kft. felett.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel.

Indoklás

I.

A kérelmezett összefonódás

  • 1)

    A kérelmező Mecsek Füszért Rt. (a továbbiakban: Mecsek Rt.) 2002. szeptember 30-án

    • a)

      részvényvásárlás révén 50 százalék + 1 szavazatot biztosító részvénytulajdonosává vált a Sláger Kereskedőház Rt-nek (a továbbiakban: Sláger Rt.); továbbá

    • b)

      megvásárolta az MM Gasztronómiai Nagykereskedelmi Kft. (a továbbiakban: MM Kft.) üzletrészeinek száz százalékát.

  • 2)

    A Mecsek Rt. az 1. pont szerinti két tranzakcióhoz - mint vállalkozások összefonódásához - a 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel módosított, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

  • 3)

    A vizsgáló által a Tpvt. 68. § (4) bekezdése alapján elrendelt hiánypótlásnak a Mecsek Rt. 2002. december 31-én tett eleget.

II.

Az összefonódás résztvevői

  • 4)

    A Mecsek Rt. az alábbi vállalkozások felett rendelkezik közvetlen vagy (más vállalkozásokon keresztüli) közvetett irányítási joggal:

    • -

      Bakony Füszért Rt.;

    • -

      Misina Trade Kft.;

    • -

      Copé Kft.;

    • -

      Tolna Megyei Népbolt Rt.;

    • -

      Bakony Füszért Vagyonkezelő Kft.

  • 5)

    A 4) pontban említett vállalkozások (a továbbiakban együtt: Mecsek-csoport) meghatározó tevékenysége az élelmiszer- és élelmiszer jellegű termékek (a továbbiakban: élelmiszerek) nagy- és kiskereskedelme Dél- és Közép Dunántúlon, valamint Bács-Kiskun megyében, mely területeken valamennyi jelentős élelmiszerlánc (Metro, Tesco, Spar, stb.) jelen van.

  • 6)

    A Mecsek-csoport 2001. évi nettó árbevétele - a vállalkozás-csoporton belüli forgalom nélkül - 19,7 milliárd forint volt, melynek révén 1,1 százalékkal részesedett az országos élelmiszerkereskedelmi forgalomból.

  • 7)

    A Sláger Rt., valamint a száz százalékos tulajdonában lévő Art-Ker Kft. (a továbbiakban együtt: Sláger csoport) Budapesten és környékén végez élelmiszer nagykereskedelmi tevékenységet. A Sláger csoport 2001. évi 3,8 milliárd forintos nettó árbevételével valamivel több, mint 0,2 százalékkal részesedett az országos élelmiszerkereskedelmi forgalomból.

  • 8)

    Az MM Kft. meghatározó tevékenysége üzemek, szállodák és vendéglátó egységek élelmiszer alapanyaggal történő ellátása a Dél-dunántúli régióban. Az MM Kft. 2001. évi nettó árbevétele 1,1 milliárd forint volt, ami az országos élelmiszerkereskedelmi forgalom kevesebb, mint 0,1 százalékát teszi ki.

III.

Az engedélyezési kötelezettség

  • 9)

    A Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül, ha egy vállalkozás irányítást szerez egy vagy több tőle független vállalkozás felett. A Tpvt. 23. § (2) bekezdés a) pontja értelmében egy vállalkozás irányítással rendelkezik a másik vállalkozás felett, ha rendelkezik többségi szavazati jogot biztosító részvényeivel, üzletrészeivel.

  • 10)

    Az 1) pont szerinti tranzakciók révén a Tpvt. 23. § (2) bekezdés a) pontja alapján a Mecsek Rt. irányítást szerez a Sláger Rt., illetve az MM Kft. felett. A két irányításszerzés ugyan külön-külön ügylet keretében jött létre, miután azonban azok egyidőben történtek, a két irányításszerzés egy összefonódásnak minősül.

  • 11)

    Az összefonódással érintett vállalkozások (Tpvt. 26. § szerint: a Mecsek-csoport, a Sláger-csoport és az MM Kft.) 2001. évi együttes - a Tpvt. 27. § (1) bekezdés szerint számított - nettó árbevétele meghaladta a tízmilliárd forintot, az irányítás alá kerülő vállalkozásoké pedig az ötszázmillió forintot, ezért az összefonódás a Tpvt. 24. § (1) bekezdése alapján engedélykötelesnek minősül.

IV.

Az engedélyezés

  • 12)

    A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon (Tpvt. 14. §).

  • 13)

    A Mecsek- és a Sláger-csoport, valamint az MM Kft. közös tevékenysége az élelmiszer nagykereskedelem. A nagykereskedelem adott áru forgalmi folyamatának (melynek során az áru a termelőtől eljut a végső fogyasztóig) nem elengedhetetlen láncszeme. Különösen igaz ez az élelmiszerek esetében, ahol a forgalom nagyobb hányadában a termelők és a kiskereskedelem közötti közvetlen kapcsolat a jellemző, amiből következőleg a működő nagykereskedőket a termelők és a kiskereskedők egyaránt kikerülhetik, ha azok érdekeikkel ellentétes piaci magatartást tanúsítanak. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az élelmiszer-nagykereskedelem területén gazdasági erőfölényes helyzet kialakulásának az esélye minimális. Az adott esetben pedig az esélyt gyakorlatilag teljes mértékben kizárja az érintett vállalkozásoknak az országos élelmiszerkereskedelmi értékesítésben meglévő minimális (1,5 százalék) körüli együttes részesedése.

  • 14)

    Megjegyzi a Versenytanács, hogy az 1,5 százalékos mérték nem feltétlenül az összefonódás résztvevőinek érintett piaci (Tpvt. 14. §) részesedését fejezi ki, mert az élelmiszer-nagykereskedelem tekintetében az érintett földrajzi piac (Tpvt. 14. § (3) bekezdés) valószínűsíthetően szűkebb, mint az ország egész területe. Ezen földrajzi piacok meghatározását azonban a Versenytanács - a 13. pontban kifejtetteken túlmenően - azért is szükségtelennek tartotta, mert:

    • -

      a Sláger-csoport a Mecsek csoportétól olyan mértékben elkülönülő földrajzi területen tevékenykedik, hogy kizárólag országos érintett piac feltételezése esetén minősülnének egymás versenytársainak, mely esetben viszont együttes piaci részesedésük az előzőek szerinti, minden versenyaggályt kizáró minimális mértékű lenne;

    • -

      az MM Kft. esetében pedig (amellett, hogy annak speciális a Mecsek-csoportétól eltérő vevőköre) a 0,1 százalékot el nem érő országos részesedés alapján gyakorlatilag kizárható az olyan szűk földrajzi piac meghatározás, amelyen részesedése versenyaggályokra alapot adó mértékű lehetne.

  • 15)

    Mindezek alapján a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában - egyezően a Tpvt. 71. § (2) bekezdés alapján tett vizsgálói indítvánnyal - az összefonódást engedélyezte.

  • 16)

    A Tpvt. 63. § (3) bekezdésének ac) pontja alapján a versenytanácsi határozatot 45 napon belül kell meghozni, ha az engedély a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján nyilvánvalóan nem tagadható meg. A Versenytanács kialakult gyakorlata szerint erre mindenekelőtt az összefonódásban résztvevő vállalkozások alacsony (20 százalékot meg nem haladó) együttes piaci részesedése ad alapot. Lényeges ugyanakkor, hogy az érintett piac (illetve a piaci részesedés) meghatározása nem cél, hanem eszköz a versenyhatások felméréséhez. Ezért a Versenytanács álláspontja szerint akkor is alkalmazandó a Tpvt. 63. § (3) bekezdés ac) pontja, ha (miként az adott esetben is) az érintett piaci részesedések meghatározása nélkül is kizárható a gazdasági erőfölény létrejötte vagy erősödése.

V.

Eljárási kérdések

  • 17)

    A Tpvt. 63. § (3) bekezdése ac) pontjának alkalmazásából következőleg az eljárási díj megfizetéséről rendelkezni nem kellett, mert a kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti kettőmillió forintos eljárási díjat előzetesen lerótta.

  • 18)

    Az ügyfelek kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 19)

    Az ügyfeleket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83. § (1)-(2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2003. február 10.