Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-199/2004/51

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Szole-Meat Húsipari Kft. (Szolnok) ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt indított eljárásban tárgyaláson kívül meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Indoklás

  • 1.

    A Gazdasági Versenyhivatal annak vizsgálatára indított versenyfelügyeleti eljárást, hogy a Szole-Meat Húsipari Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 8.§-ának (2) bekezdésének rendelkezéseibe ütköző magatartást tanúsított-e egyes termékei csomagolásával kapcsolatban.

  • 2.

    A 2000-ben alakult eljárás alá vont fő tevékenysége húskészítmények gyártása, húsfeldolgozás, illetve hús- és húskészítmények kis- és nagykereskedelme belföldön és külföldön. Jelenleg mintegy 50 féle terméket állít elő különböző kiszerelésekben. Az eljárás alá vont által forgalomba hozott termékek között találhatók a "Norbi" termékcsaládba tartozó termékeket (Norbi Sonka, Norbi Párizsi, Norbi Zala felvágott, Norbi Virsli, Norbi Turista kolbász, Norbi májas). A termékcsaládba tartozó termékek közül nem az eljárás alá vont, hanem más vállalkozás gyártja a Norbi Virslit és a Norbi Turista szalámit, ugyanakkor ezeket is az eljárás alá vont forgalmazza, jellemzően nagy áruházláncokban.

  • 3.

    A Schobert Norbert nevéhez kötődő ún. update módszer egy testsúlykontroll rendszer. A rendszer egyik eleme, hogy az élelmiszereket 1, 2 és 3 kóddal különbözteti meg, amely nem minőségi különbséget jelöl, hanem az a napszakot, amikor az adott élelmiszer fogyasztását ajánlják.

  • 4.

    Az eljárás alá vont és a Norbi Welness és Média Kft. között 2004 augusztusától együttműködés jött létre, amelyet decemberben foglaltak írásba. Az együttműködés eredményeként az eljárás alá vont a "Norbi" termékcsaláddal jelent meg a piacon, s az e családba tartozó termékek csomagolásán utalás történik az update módszerre. A megállapodásnak megfelelően a jelen eljárásban érintett termékeken feltüntetésre kerülhet a "Norbi" márkanév, illetve az update 1 és update 2 logo, azzal a közléssel, hogy "nem hizlal!".

  • 5.

    A Versenytanács a Tpvt. 73.§-ának megfelelően elkészített és ismertetett előzetes álláspontjában közölte az eljárás alá vonttal, hogy megítélése szerint a Tpvt. 8.§-a (2) bekezdésének a) pontjába ütköző módon a fogyasztók megtévesztésére alkalmasak az eljárás alá vont "Norbi" termékcsaládja egyes termékeinek csomagolásán feltüntetett információk.

  • 6.

    A Tpvt. 75.§-ának (1) bekezdése szerint az eljáró versenytanács a hivatalból indult eljárás szünetelését rendelheti el, ha a vizsgált magatartás a verseny szabadságát vagy tisztaságát csekély fokban veszélyezteti, és az eljárás alá vont ügyfél vállalja, hogy a) tartózkodik e magatartás folytatásától, valamint b) kárveszély esetén megteszi a kár megelőzéséhez szükséges intézkedéseket vagy megfelelő intézkedéseket tesz a már bekövetkezett jogsértés orvoslása érdekében. A (2) bekezdés leszögezi, hogy az eljárás szünetelésének időtartamát az eljáró versenytanács határozza meg, az azonban nem haladhatja meg a hat hónapot.

  • 7.

    A Versenytanács 2005. május 12-i tárgyalásán az eljárás alá vont vállalta, hogy

    • -

      termékeinek csomagolásán az eljárás során benyújtott, módosított "Norbi" update logot tünteti fel,

    • -

      a Norbi Párizsi, a Norbi Zala felvágott és a Norbi Virsli termékek esetében megszünteti az 1% sertésbőrke hozzáadását,

    • -

      a Norbi Turista kolbász esetében mellőzi a "magas hústartalmú" jelző alkalmazását,

    • -

      a Norbi Sonka, a Norbi Párizsi, a Norbi Zala felvágott, a Norbi Virsli, a Norbi Turista kolbász és a Norbi májas termékek csomagolásán feltünteti azok tápértékét.

  • 8.

    A Versenytanács a tárgyaláson meghozott határozatában a Tpvt. 75.§-a alapján elrendelte az eljárás szünetelését 30 napos időtartamra, figyelemmel az eljárás alá vont által tett vállalásra és arra, hogy a határozat meghozatalakor rendelkezésre álló adatok szerint a jogsértő magatartás a verseny tisztaságát csekély fokban veszélyezteti.

  • 9.

    A vizsgáló a Tpvt. 76.§-a (1) bekezdésének a) pontja szerinti utóvizsgálat lefolytatását követően azt állapította meg és arról tájékoztatta a Versenytanácsot, hogy az eljárás alá vont az eljárás szüneteltetésének alapjául szolgáló vállalásainak eleget tett. Ennek folytán módosult az update logo is, így a termékeken nem szerepel az adott termék fogyasztására ajánlott időpont (0-24h, 6-15h) és a "nem hizlal! felirat, illetve az "1" és "2" jelölések kiegészítésre kerültek a "kód" szóval, az "update" szó köré beillesztésre került a "Norbi életmód rendszer" felirat, továbbá a csomagolásán feltüntetésre szerepel a rendszerről tájékoztatást adó internetes oldal elérhetősége. Az eljárás alá vont intézkedéseket hozott annak érdekében is, hogy a jövőben a különböző reklámokban is már az új csomagolással jelenjenek meg a termékek.

    Figyelemmel a vizsgáló megállapításaira a Versenytanács a Tpvt. 76.§-a (3) bekezdésének c) pontja alapján az eljárást megszüntette.

  • 10.

    A Versenytanács jelen határozatát a Tpvt. 74.§-a második mondatának figyelembevételével tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 11.

    A határozat elleni jogorvoslati jogot a Tpvt. 82.§-ának (1) bekezdése zárja ki.

Budapest, 2005. július 14.