Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-191/2005/8

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Matador a.s. kérelmező összefonódás engedélyezése iránti kérelmére indult eljárásban, melyben további ügyfélként részt vett a Horváth Gumi Kft. (Győr) - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy a Matador a.s-nek a Horváth Gumi Kft. feletti irányításszerzéséhez nem szükséges a Gazdasági Versenyhivatal engedélye.

A határozat felülvizsgálatát a kérelmezők a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel.

Indoklás

I.

Az összefonódás résztvevői

  • 1.

    A kérelmező Matador a.s. 2005. október 7-én megállapodást kötött a Horváth Gumi Kft. (a továbbiakban: Gumi Kft.) üzletrészei 100 százalékának megvásárlására.

  • 2.

    A kérelmező az 1) pont szerinti tranzakcióhoz - mint vállalkozások összefonódásához - 2005. november 5-én benyújtott kérelmében a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

  • 3.

    A Matador a.s. a szlovákiai Matador Holding a.s. által közvetlenül vagy közvetve irányított vállalkozások alkotta vállalkozáscsoport (a továbbiakban: Matador-csoport) tagja. A Matador a.s. 2004. évben a Magyar Köztársaság területén 2,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el, melyből 0,9 milliárd forint volt a Gumi Kft. részére történt értékesítés. A Matador-csoportnak magyarországi tagja nincs, a csoport további külföldön honos tagjai a Magyar Köztársaság területén 2004. évben értek el nettó árbevételt.

  • 4.

    A Gumi Kft. 2,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el 2004. évben, további vállalkozás felett irányítási joggal nem rendelkezik.

II.

Jogi értékelés

Az alkalmazandó jogszabály

  • 5.

    A Tpvt-t módosító 2005. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Mtv.) 2005. november 1-jei hatálybalépését megelőzően létre jött összefonódás engedélyezése iránti kérelem 2005. november 5-én került benyújtásra, ezért a Versenytanácsnak elsőként abban kellett döntenie, hogy az összefonódás létrejöttekor, vagy a kérelem benyújtásakor hatályos rendelkezéseket alkalmazza-e.

  • 6.

    A Versenytanács kiindulva abból, hogy

    • -

      a Tpvt. 67. § (1) bekezdése alapján a versenyfelügyeleti eljárás a kérelem benyújtásával indul meg; továbbá

    • -

      az Mtv. 61. § (6) bekezdése szerint, annak az összefonódások engedélyezésére vonatkozó 1., valamint 4-9. § rendelkezéseit csak a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben nem kell alkalmazni

a kérelem szerinti összefonódás tekintetében a Tpvt-nek az Mtv. által beiktatott rendelkezéseit alkalmazta.

Az engedélykérési kötelezettség

  • 7.

    A Gumi Kft. üzletrészei többségének a Matador a.s. általi megszerzése a Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) pontja és (2) bekezdés a) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül.

  • 8.

    Tpvt. 24. § (1) bekezdése szerint az összefonódáshoz csak akkor kell engedélyt kérni, ha az érintett vállalkozások (Tpvt. 26. § szerint: a Matador-csoport tagjai, valamint a Gumi Kft.) előző (adott esetben: 2004.) évben elért együttes nettó árbevétele a tizenötmilliárd forintot meghaladja. A Tpvt. 27. § (1) bekezdése szerint a nettó árbevétel számítása során nem kell számításba venni az érintett vállalkozások egymás közötti forgalmát, a (2) bekezdés értelmében külföldön honos vállalkozások nettó árbevételének számítása során a Magyar Köztársaság területén elért nettó árbevételt kell figyelembe venni.

  • 9.

    Az összefonódással érintett vállalkozások 8) pont szerint számított 2004. évi együttes nettó árbevétele nem érte el a tizenötmilliárd forintot (lásd 3. és 4. pont). Ezért a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában a Tpvt. 63. § (3) bekezdés ab) pontja alapján megállapította, hogy az összefonódás nem éri el a Tpvt. 24. § szerinti értéket, ezért ahhoz nem szükséges a Gazdasági Versenyhivatal engedélye.

III.

Eljárási kérdések

  • 10.

    A Tpvt. 63. § (3) bekezdése ab) pontjának alkalmazásából következőleg az eljárási díj megfizetéséről rendelkezni nem kellett, mert a kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti kettőmillió forintos eljárási díjat előzetesen lerótta.

  • 11.

    Az ügyfelek kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 12.

    A kérelmezőket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83. § (1)-(2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2005. november 29.