Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-87/2007/035.
Ikt.sz: Vj-87/2007/44.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Direct Best Sellers s.r.o. (Bratislava) és a DBS Magyarország Kereskedelmi Kft. (Győr) eljárás alá vont vállalkozások ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tárgyában indult eljárásban nyilvános tárgyaláson meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy a Direct Best Sellers s.r.o. és a DBS Magyarország Kereskedelmi Kft. 2006 januárjától a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, mikor az általuk forgalmazott testsúlycsökkentő tabletták, valamint férfi potencia javító hatásáról valótlan tájékoztatásokat tett közzé.

A Versenytanács a határozat kézhezvételétől számítottan megtiltja, hogy e magatartást eljárás alá vont vállalkozások a továbbiakban folytassák.

A Versenytanács a Direct Best Sellers s.r.o-t 7.000.000 (azaz hétmillió) Ft, a DBS Magyarország Kereskedelmi Kft-t pedig 31.000.000. (azaz harmincegymillió) Ft bírság megfizetésére kötelezi, melyet a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557 számú bírságbevételi számla javára kötelesek befizetni.

A Versenytanács egyetemlegesen kötelezi eljárás alá vont vállalkozásokat, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül gondoskodjanak a www.fogyinfo.hu honlapjukon, illetve ugyanazokban a lapokban és ugyanolyan terjedelemben, amelyekben jogsértő hirdetései is megjelentek, laponként egy alkalommal a következő tájékoztatás közzétételéről, anélkül, hogy ahhoz megjegyzést, észrevételt fűznének:

"A Direct Best Sellers s.r.o. és a DBS Magyarország Kereskedelmi Kft. tájékoztatja az olvasót, hogy a Gazdasági Versenyhivatal előtt lefolytatott Vj-87/2007. sz. eljárásban nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani Absolute, Equiba, Herbachrom, Lipotrex, Redox, Removyl, Spirula, Zactival; Figur Bella termékei kapcsán reklámjaiban ígért testsúlycsökkentő, illetve potencianövelő hatást.

A GVH Versenytanácsa a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást megállapítva összesen 38 millió Ft bírságot szabott ki."

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézhezvételétől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel.

Indokolás

A határozat indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.