Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-82/2008/37.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Szecskay Ügyvédi Iroda (Budapest) által képviselt BIROMEDICINA Első Magyar Rákkutatási Zrt. (Budapest) és a BIROPHARMA Első Magyar Biotechnológiai Kft. (Kunfehértó) eljárás alá vont vállalkozások ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt indult eljárásban nyilvános tárgyaláson meghozta az alábbi

határozatot.

A Versenytanács megállapítja, hogy a BIROMEDICINA Első Magyar Rákkutatási Zrt-nek és a BIROPHARMA Első Magyar Biotechnológiai Kft-nek az Avemar termékre vonatkozóan 2006. és 2008. májusa közötti időszakában a nyomtatott sajtóban, betegtájékoztató füzetekben és az internetes honlapon megjelent, továbbá a BIROPHARMA Első Magyar Biotechnológiai Kft. megrendelésére 2007. október és december között, valamint 2008. első félévében közzétett TV reklámokban szereplő egyes tájékoztatások megtévesztésre alkalmasak voltak.

A Versenytanács a BIROPHARMA Kft-t eltiltja a jogsértő magatartás folytatásától a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül.

A Versenytanács a BIROPHARMA Első Magyar Biotechnológiai Kft-t 18.000.000 Ft (tizennyolcmillió forint) bírság megfizetésére kötelezi. A bírságot hat hónap alatt, havi egyenlő részletekben kell megfizetni. Az első 3.000.000. Ft (hárommillió forint) részlet a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül fizetendő, majd ezt követően öt alkalommal, minden hó 30. napjáig további 3.000.000 Ft (hárommillió forint) részletet köteles fizetni. Valamennyi részletet a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557 számú bírságbevételi számla javára kell megfizetni.

Bármely részlet elmaradása esetén a még fennálló teljes tartozás - egy összegben - esedékessé válik.

Jelen határozattal szemben 30 napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresetnek van helye.

Indokolás

A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.