A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Bayer Hungária Kft. megtévesztette a fogyasztókat „Berocca” elnevezésű termékeinek népszerűsítésekor. A hatóság ugyanakkor figyelembe vette mind a jogsértés elismerését, mind pedig a megfelelési erőfeszítést a bírság kiszabásakor.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Bayer Hungária Kft. Berocca Performance vény nélkül kapható gyógyszerének és Berocca pezsgőtabletta étrend-kiegészítőjének reklámjai megtévesztők voltak, egyes tájékoztatásai pedig nem feleltek meg az ágazati előírásoknak. A hatóság 95 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A GVH megállapítása alapján a pezsgőtabletta reklámjaiban az európai közösségi jog által engedélyezett, valós és igazolt hatásnál többet (pl. „pörgős” napot, „maximális teljesítményt”) ígértek. Nem került feltüntetésre továbbá, hogy a teljesítménynövelés mely összetevőnek tulajdonítható. A gyógyszerrel összefüggésben pedig a hatóság a termékkategória feltüntetésének hiányát kifogásolta. E mellett az az állítás a reklámban, hogy a termék rövid időn belül segítséget nyújthat, nem állt összhangban alkalmazási előírásával, miszerint a hatáshoz 4 hetes szedés szükséges.

A Hivatal döntésében utal arra, hogy nem tilos a különböző kategóriájú termékeket kínáló, ún. ernyőmárka alkalmazása. Célszerű azonban a vállalkozásoknak figyelemmel lenni arra, hogy az egyes kereskedelmi kommunikációk ezen belül mely termék(ek)re vonatkoznak, illetve  miként, milyen tartalommal jelennek meg. Valamennyi termék esetében elvárás ugyanis a megfelelő információt hordozó tájékoztatás.

A Gazdasági Versenyhivatal jelentős kedvezményeket nyújt a kiszabandó bírság összegéből a jogsértésüket elismerő, tevőleges jóvátételt tanúsító vagy megfelelési programot kidolgozó vállalkozásoknak. Tekintettel a jogsértések részbeni elismerésére, illetve a már megvalósított megfelelési erőfeszítésekre, az ügyben kirótt bírság végül a csökkentő tételek nélküli összeg kevesebb, mint a fele lett.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/82/2016.

Budapest, 2018. december 10.

Információ a sajtó részére:
sajto@gvh.hu

További információk: