Budapest, 2020. július 31. - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt.-vel szemben, mivel a cég vélhetően megtévesztette üzletfeleit a mentolos dohánytermékek értékesíthetőségéről.

A versenyhatóság vizsgálatot indított annak feltárására, hogy a dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó cég az üzletfelek megtévesztésére alkalmas gyakorlatot tanúsított-e, amikor szakmai-jogi álláspontját tartalmazó levelében arról tájékoztatta a dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat, hogy termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek. Ezzel szemben valószínűsíthető, hogy két terméktípusának (a jellegzetes ízt eredményező mentol ízesítésű cigarettának és cigarettadohánynak) forgalmazására  kizárólag 2020. május 20-ig volt jogszabályi lehetőség.

A GVH álláspontja szerint a cég üzleti gyakorlata alkalmas lehet arra, hogy befolyásolja a dohány-kiskereskedőket annak érdekében, hogy mentolos dohánytermékeket rendeljenek tőle.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, alkalmanként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/25/2020.

GVH Sajtóiroda