Budapest, 2022. április 8. – A szóban kihirdetett ítélet alapján nem adott helyt Hajnal Miklós kereseti kérelmének és nem rendelte el versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a hegyvidéki képviselő kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntésével szemben.

Egyelőre szóban kihirdetett ítélet született abban a közigazgatási perben, amelyet Hajnal Miklós kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatallal szemben, miután a versenyhatóság a bejelentés kivizsgálását követően nem indított versenyfelügyeleti eljárást a képviselő jelzése alapján. A bejelentés építési tenderekkel kapcsolatban vélelmezett versenyproblémákat, ugyanakkor a versenyhatóság – a jelzésben foglaltak alapos feltárása ellenére – nem látta alátámasztottnak versenyfelügyeleti eljárás megindítását az érintett építőipari vállalkozásokkal szemben.

A GVH számára minden fogyasztói jelzés fontos, amelyeket minden esetben ugyanazon jogi kritériumok mentén vizsgál ki. Amennyiben nem értenek egyet a hatóság döntésével, a bejelentők – a hazánkban működő jogállamisági garanciáknak köszönhetően – a Versenytörvény rendelkezései alapján bírósághoz fordulhatnak.

A bejelentés lezárását követően a képviselő így az ilyenkor mindenki számára nyitva álló bírósági úton, keresettel élt a GVH döntésével szemben, azt kérve a Fővárosi Törvényszéktől, hogy kötelezze a hatóságot a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására. A bíróság a felek meghallgatását és álláspontjuk vizsgálatát követően nem adott helyt a kereseti kérelemben foglaltaknak, nem kötelezte versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására a GVH-t. A bíróság a bejelentés tartalmának érdemi minősítése nélkül mindössze a versenyhatóság döntése indokolásának további kiegészítését kérte. Ez azonban semmilyen formában nem jelenti azt, hogy a bejelentés nyomán a bíróság konkrét versenyprobléma vizsgálatára utasította volna a GVH-t.

A bíróság döntéséből fakadó rendelkezések pontos tartalma a bíróság döntésének írásba foglalása és kézhez vétele után ismerhető majd meg a felek számára, amely torzításmentes értelmezéséhez a nemzeti versenyhatóság mind a közvélemény, mind a bejelentő részére rendelkezésre áll.

 

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban