Budapest, 2023. október 4. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az OECD Versenyügyi Regionális Oktatási Központja két napos képzésen készítette fel a hazai versenyhatósági szakembergárdát a folyamatosan változó kihívásokra. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke megnyitójában kiemelte: a digitális világ és az innováció a versenyhatósági szakembereket is új kihívások elé állítja, ezért rendkívüli jelentősége van a naprakész szakmai ismereteknek és a folyamatos fejlődésnek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2005 óta működteti a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központot, amely a két szervezet szakmai hátterére építve nyújt támogatást a versenyjog és a versenypolitika területén a közép- és kelet-európai régió országainak.

Az idei – immár hagyományos – budapesti szeminárium ezúttal a magyar nemzeti versenyhatóság szakembereinek továbbképzését célozta meg kilenc különböző területről érkező versenyjogi szakértőkkel, akik megosztották tapasztalataikat a versenyjog és a fogyasztóvédelem alapvető kérdéseiről. A két napos tréning legfőbb célja az volt, hogy a magyar versenyjogi szakemberek a digitális piacokon történő változásokra a lehető leghatékonyabban tudjanak reagálni. A munkájuk során nagyon jól tudják hasznosítani az európai versenyhatóságok és intézmények tapasztalatait.

A GVH munkatársai többek között a digitális piacokról szóló uniós törvény legújabb kulcsfontosságú fejleményeiről is hallhattak, mint az egyik első olyan eszköz, amely átfogóan szabályozza a legnagyobb digitális vállalatok kapuőri hatalmát. Nagyon érdekes előadást hallgathattak meg a résztvevők a mesterséges intelligencia és a verseny kapcsolatáról, valamint arról, hogy az innováció gazdasági szempontból hogyan befolyásolja a versenyjogi jogérvényesítést és érdekérvényesítést. A tréning keretében a hazai szakembergárda a legfrissebb európai tapasztalatok megismerését követően kötetlenül is egyeztetett a meghívottakkal a felmerülő gyakorlati kérdésekről.

„A digitális gazdaság közelmúltbeli megjelenése alapvető hajtóerővé vált, amely a fogyasztók javát szolgálja és fokozott versenyt eredményez. Azonban, mint minden innovációs ciklus, a digitális forradalom is kihívások elé állítja a versenyhatóságokat világszerte. Meg kell küzdeniük a gyorsan fejlődő piacok bizonytalanságával, foglalkozniuk kell a visszaélések új formáival, és olyan piacokat kell megvizsgálniuk, amelyek pontos határai nem egyértelműek.” – fogalmazott Rigó Csaba Balázs, aki egyúttal köszönetet mondott a rendezvény külföldi előadóinak, és az OECD Budapestre érkezett szakembereinek.

Az esemény jelentőségét emelte, hogy a magyar közönség most találkozhatott először María Pilar Canedóval, a OECD-GVH Regionális Központ nemrégiben kinevezett új koordinátorával, aki köszöntőjében kiemelte és rendkívül előremutatónak nevezte a Gazdasági Versenyhivatal és a OECD közötti, közel két évtizedes szoros szakmai együttműködést. Mint mondta: „az innováció és a verseny közötti kölcsönhatás ellentmondásos volt az utóbbi időben a digitális piacok fellendülése miatt. Ezért fontos, hogy az eseményen a versenyjog legjelentősebb európai szakemberei osztották meg gondolataikat a magyar versenyhatóság munkatársaival a fenti témában.”

A szemináriumot követően a GVH és az OECD közös regionális oktatási programjának munkája az Európai Bizottság által is támogatott nemzetközi bírói képzéssel folytatódik tovább november végén, Budapesten.

GVH Közszolgálati kommunikációs és Kapcsolattartási Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban