Budapest, 2023. május 16. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hét élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezet, illetve az Agrárminisztérium képviselőivel egyeztette személyes találkozón a múlt héten közzétett, infláció csökkentését célzó javaslatait. A GVH célja, hogy a megállapításai és javaslatai olyan gyakorlati intézkedéseket indukáljanak, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerinfláció letöréséhez. A tartós élelmiszerek gyorsított ágazati vizsgálatának jelentéstervezetére június 8-ig tehet észrevételt minden érintett piaci szereplő.

A Gazdasági Versenyhivatal május 8-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tartós élelmiszerek (konzervek és fagyasztott termékek) piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának jelentéstervezetét.

A vizsgálat eredményei alapján a GVH szakértői hat javaslatot, intézkedési pontot fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnak a hatékonyabb versenyviszonyokhoz, a piaci verseny erősítéséhez, ezen keresztül pedig az árak csökkenéséhez. A javaslatok között szerepel a zöldségek és gyümölcsök magyarországi termelésének ösztönzése, a hatékonyságnövelés, a mezőgazdasági termelés automatizálása, öntöző-rendszerek telepítése, a megújuló energiaforrások használatának támogatása, a precíziós mezőgazdasági szakképzés és a fenntartható csomagolás-rendszerek fejlesztésének ösztönzése. A GVH egyúttal jelezte: a továbbiakban is fokozott hatósági figyelmet fordít a kereskedelmi szektorra.

A jelentéstervezet közzétételét egy teljes hónapig tartó társadalmi konzultáció követi, amelynek keretében a nemzeti versenyhatóság 2023. május 16-án személyes egyeztetést tartott az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel – az Országos Kereskedelmi Szövetséggel, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel, az ÁFEOSZ-COOP Szövetséggel, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesületével, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetséggel és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével – valamint az Agrárminisztériummal.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte: „Mindenkinek van dolga abban, hogy letörjük az inflációt. A Gazdasági Versenyhivatal szakemberei is ezen dolgoznak. A mai konzultációt is azért hívtuk össze, hogy a megállapításaink és javaslataink a lehető leggyorsabban gyakorlati intézkedésekké váljanak. Olyan konkrét megoldásokat keresünk, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább csökkenjen az infláció. Jó úton járunk.”

A társadalmi konzultáció célja, hogy a lezárultával a versenyhatóság az érintettek lehető legszélesebb köre által támogatott, végleges javaslatokkal segíthesse az élelmiszerek árának csökkenését. A piaci szereplők június 8-ig tehetnek írásbeli észrevételeket a jelentéstervezetre, ezt követően pedig a hatóság közzéteszi a dokumentum megállapításaira beérkezett visszajelzéseket a honlapján.

GVH Közszolgálati kommunikációs és Külkapcsolati Iroda

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939