Budapest, 2023. november 8. – Az online Árfigyelő hozzájárul a piaci verseny élénkítéséhez, megakadályozza, hogy a multik nyerészkedjenek, csökkenti a fogyasztók keresési költségeit, ezáltal növeli a jólétüket és nem utolsó sorban a kormányzati intézkedésekkel együtt hozzájárul az egyszámjegyű infláció mielőbbi eléréséhez – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) Jegyzői Kollégiumának ülésén, Nyíregyházán.

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke előadása elején bemutatta a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő bevezetésének előzményeit, részletesen ismertetve a kialakult magas infláció háttérokait. Mint mondta, „a tejtermékek, illetve a tartós élelmiszerek piacain lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálataink alapján kijelenthető, hogy az élelmiszerinfláció kialakulásához részben egyes kiskereskedelmi láncok és beszállítóik árbevétel- és nyereségnövekedése is hozzájárult.” Aláhúzta: „Profit hajtotta infláció is kialakult Magyarországon, nézzük csak meg a 2022-ről megjelent céges beszámolókat!” – emelte ki a GVH elnöke.

Rigó Csaba Balázs elmondta, hogy a 2023 első felében lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatok (tejtermékek, tartós élelmiszerek) alapján a GVH számos javaslattal élt, mind a piaci szereplők, mind a Kormány és a törvényhozás irányába. Ezek egyike volt az online Árfigyelő rendszer gyors létrehozása, amiről a nemzeti versenyhatóság elnöke kiemelte: „Az Árfigyelő népszerű a magyar fogyasztók körében. A 2023. július 1-jei bevezetése óta az egyedi látogatók száma már meghaladja az 1,3 milliót, míg a szabadszavas keresések száma, a rendszer indulása óta elérte a 800 ezret.”

A GVH elnöke előadásában rámutatott, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) rendszeresen közzéteszi az Árfigyelő rendszer eredményeit, és ez alapján a július 1-jei indulás óta a megfigyelt 62 termékkategóriából 52 esetében, átlagosan 6,6%-kal csökkentek az átlagárak. Felhívta a figyelmet, hogy az Árfigyelő indulása óta megfeleződött az élelmiszer-infláció mértéke. Míg júniusban még közel 30 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek az egy évvel korábbihoz képest, ez szeptemberre 15 százalékra esett. Hozzátette: „A pénteken várható legfrissebb, októberi inflációs adat minden bizonnyal tovább javítja majd ezt a képet.”

A nemzeti versenyhatóság elnöke kiemelte: „Az Árfigyelő elősegíti a GVH két legfontosabb célját. Egyrészt folyamatos és intenzív, napi szintű ár-versenyre kényszeríti a kereskedőket. Másrészt csökkenti a fogyasztók keresési költségeit. A vásárlók 2023. július 1-jétől egy felületen láthatják a termékeket, könnyebben tájékozódhatnak az árakról és kedvezményekről, ezáltal pedig az alacsonyabb árakat alkalmazó üzleteket részesíthetik előnyben. A vevők szűkíthetik keresésüket a környezetükben lévő boltokra is, bevásárló lista segítségével tervezhetik meg vásárlásaikat, továbbá követhetik is a kosárértékük alakulását.” Hozzátette, hogy: „a rendszer nagy segítséget nyújt a magyar családoknak, akik pénzt és időt spórolhatnak azzal, ha naponta használják az online Árfigyelőt” – hangsúlyozta Nyíregyházán Rigó Csaba Balázs.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

 

Nyomtatható verzió PDF formátumban