Budapest, 2023. december 8. – Megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amit még 2015-ben a Telekom és a Telenor (ma: Yettel) hálózati összekapcsolódása miatt indított. A vizsgálat során – amit többek között egy több mint három évig tartó bírósági eljárás is hosszabbított – a GVH arra a következtetésre jutott, hogy a piaci viszonyok jelentős átalakulása miatt a közérdek védelmének szükségessége már nem áll fenn, ezért az eljárás folytatása a továbbiakban nem indokolt.

A Magyar Telekom Távközlési Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. (ma: Yettel Magyarország Zrt.) még 2014 év végén állapodott meg arról, hogy közösen üzemelteti és fejleszti 800 MHz-es 4G mobilhálózatát Budapest kivételével az egész országban. A szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2015 februárjában hagyta jóvá.

A bejelentés után közvetlenül a Gazdasági Versenyhivatal annak vizsgálatára indított versenyfelügyeleti eljárást, hogy a Telekom és a Telenor megállapodása összhangban állt-e a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés rendelkezéseivel. A GVH feltételezése szerint a két cég együttműködése és az együttműködés során folytatott információcsere csökkenthette a felek döntéshozatali függetlensége és hátrányosan érinthette az infrastruktúra alapú versenyt.

A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH vizsgálói számos technológiai, illetve fogyasztói szempontot értékeltek, hatáselemzést végeztek, előzetes értesítés nélküli kutatást tartottak. Ezen túlmenően a GVH eljárását sajnálatos módon egy több mint három évig tartó bírósági eljárás is megakasztotta. Ezen idő alatt pedig jelentősen megváltoztak, átalakultak a piaci viszonyok.

Erre figyelemmel a Gazdasági Versenyhivatal arra a következtetésre jutott, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során beszerzett és feltárt bizonyítékok alapján, valamint különösen az érintett piacon fennálló körülményeknek az eljárás alatt bekövetkezett változása miatt, illetve az eljárás megindulásától eltelt időtartamra tekintettel az eljárás további folytatását a közérdek védelme nem indokolja, mivel az eljárás folytatása nem áll arányban annak várható kimenetelével. Mindezek alapján a GVH a versenyfelügyeleti eljárást megszüntette.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/18/2015.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban