Budapest, 2024. március 22. – Pénzt és időt spórolhatnak a családok a húsvéti nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával – erre hívja fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH által működtetett rendszerben január óta már 78 termékkategória összesen mintegy 2000 különböző élelmiszertermékének árait lehet napi szinten összehasonlítani. Az Árfigyelő kényelmi funkcióit használva, tudatos tervezéssel több ezer forintot spórolhatnak meg a magyar fogyasztók húsvétra készülődve.

Hét éve nem volt olyan alacsony az élelmiszer-infláció mint 2024 februárjában.A célzott kormányzati intézkedések, a jegybanki lépések és a GVH versenyélénkítő beavatkozásai, közte az online Árfigyelő rendszer együttesen hozzájárultak ahhoz, hogy 3,7 százalékra zuhant az éves alapon mért havi infláció – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az élelmiszer-infláció még ennél is alacsonyabb, 2,2 százalékos volt 2024 második hónapjában, ami kimagasló csökkenést jelent a 2022 decemberi 44,8 százalékos adathoz képest.

Már csak egy hét van nagypéntekig. A húsvéti időszak közeledtével sokan ismét nagybevásárlásokra készülnek, az ünnepi ételekhez szükséges alapanyagok beszerzése érdekében. Bár a fogyasztók vásárlási szokásai eltérőek – vannak, akik egy helyen vásárolnak meg mindent, míg vannak, akik napokig keresik a legelőnyösebb ajánlatokat – a tudatos tervezéssel mindenki sokat spórolhat a húsvét előtti bevásárlások során is. Ebben nyújt nagy segítséget a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő.

Az Árfigyelőben megfigyelt termékkategóriák döntő többségében ugyanis csökkentek az átlagárak. Ez igaz például a korábban ársapkás termékek majd mindegyikére; a tej mintegy 15%-kal, az étolaj közel 40%-kal, a búzafinomliszt, a tojás és burgonya pedig mintegy 50%-kal kerül kevesebbe a korábbi ársapkás átlagárakhoz képest az online Árfigyelő rendszer aktuális, mai adatai alapján, de kapható olcsóbban sertéscomb és már kristálycukor is.

Ráadásul január 13-tól bővített termékkategóriákkal működik az Árfigyelő. Már összesen 78 termékkategória mintegy 2000 különböző élelmiszertermékének napi szinten változó árait hasonlíthatják össze a fogyasztók, hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában szerte az országban. A honlapon olyan alapvető élelmiszerek napi árait is össze lehet hasonlítani, mint a tojás, tej, húsfélék, zöldségek és gyümölcsök, melyek nem hiányozhatnak a klasszikus húsvéti ünnepi asztalról. A termékkategóriák bővülésének köszönhetően már laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek is megtalálhatóak az Árfigyelőben, így a speciális étrendet követők is kihasználhatják előnyeit az ünnepi készülődés közben.

A családoknak a húsvéti időszakban kiemelten fontos szempont az időspórolás is. Az online Árfigyelő ebben is segítséget nyújt a fogyasztók számára. A rendszer indulása óta több kényelmi funkcióval is kiegészült, melyek segítik a gyorsabb tervezést és a hatékonyabb bevásárlást. Augusztus 30-a óta érhető el a többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólista, amely használatával nem csak egy-egy termék árait lehetséges összehasonlítani, hanem személyesen összeállított bevásárlólisták árai alapján is rangsorolni lehet az egyes boltokat.  A térképes boltszűrő funkció használatával pedig a vásárlók előre beállíthatják a kedvenc boltjaikat az oldalon, vagy szűrhetnek a közvetlen környezetükben, aktuális tartózkodási helyük közelében található boltok aktuális, napi kínálatában.

Az online Árfigyelő 2024-ben is folyamatosan elérhető a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát és hozzájárul az árak kordában tartásához. Az idei évben várható az Árfigyelő rendszer további funkcionális fejlesztése, illetve a megfigyelt termékkategóriák további bővítése.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF változatban