Budapest, 2024. május 14. – A közbeszerzési kartellek elleni hatékony fellépés eszközei, illetve a közbeszerzési hatóságokkal való kölcsönös együttműködés kerülnek fókuszba a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az OECD közös, budapesti oktatóközpontjának ma kezdődött szemináriumán. A három napos nemzetközi képzésre 16 ország 34 versenyhatósági és közbeszerzési szakembere érkezett a magyar fővárosba.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központja (ROK) 2024. május 14-16. között három napos szemináriumot tart Budapesten, a GVH székházában. 2024-ben ez az oktatóközpont negyedik nemzetközi képzése.

A szakmai rendezvényen összesen 16 ország, elsősorban a kelet-, és délkeleti európai, illetve közép-ázsiai versenyhatóságok szakemberei vesznek részt. A „Közbeszerzési kartellek felderítése” című képzésen a résztvevők kiemelten foglalkoznak a közbeszerzési kartellek, mint összejátszási formák működésével, a hatékony vizsgálatok elemeivel és azon fő eszközökkel, amelyekkel a versenyhatóságok felvehetik a küzdelmet ezekkel a rendkívül káros versenykorlátozó megállapodásokkal. A képzés során emellett a résztvevők körbejárják a közbeszerzési szervekkel és hatóságokkal való együttműködés hatékony formáit. A szeminárium során a résztvevők számos gyakorlati példán keresztül mélyebb betekintést nyerhetnek más versenyhatóságok tapasztalataiba is.

A GVH és az OECD által működtetett oktatási központ 2005. február 16-án jött létre azzal az elsődleges céllal, hogy a két intézmény szakmai hátterére építve támogatást nyújtson a versenyjog és a versenypolitika területén a kelet-, délkelet- és közép-európai államok versenyhatóságai számára versenyjogi képzések és egyéb szakmai programok szervezésével. A világon összesen három hasonló oktatóközpont működik, egy Budapesten, egy Peruban és egy a Koreai Köztársaságban. Az OECD mindösszesen három regionális központjának egyikeként a GVH ROK kulcsfontosságú koordinátora a térség szakmai tudásmegosztásának.

A ROK által szervezett szakmai szemináriumok témái a versennyel kapcsolatos kérdések széles skáláját ölelik fel, amelyek során a résztvevők a versenypolitikai- és közgazdasági gyakorlatokról és az Európai Bizottság joggyakorlatáról is bővebb ismereteket szerezhetnek. A központ hagyományosan évente több szemináriumot is szervez a képzésekben részesülő ún. kedvezményezett országok szakemberei számára, mind Magyarországon, mind külföldi helyszíneken. Április közepén Moldova fővárosában tartott versenyjogi szemináriumot az oktató központ a moldovai versenyhatósággal közös szervezésben, míg márciusban 15 ország versenyhatósági vezetői találkoztak Budapesten, a GVH székházában, hogy megvitassák a mindennapi gyakorlatukban felmerülő közös kihívásokat.

A GVH és az OECD idei regionális oktatási programjának következő képzésére 2024. szeptember 24-26. között, Montenegróban kerül sorhatékony trösztellenes vizsgálatok témában.

Bővebb információk a képzési központ tevékenységéről a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Versenyügyi Regionális Oktatási Központ honlapján érhetőek el.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban