Értéknek tekinti a családot a nemzeti versenyhatóság

Budapest, 2024. szeptember 20.  – Nemcsak szakmai tevékenységével védi a családokat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hanem maga is családbarát munkahelyként működik. Ezt bizonyítja a Családbarát Magyarország Központ által most odaítélt Családbarát Hely Tanúsító Védjegy, amit két évig használhat a nemzeti versenyhatóság. A GVH számos családbarát intézkedéssel segíti a munkatársait, illetve nagy figyelmet fordít a gyermekek védelmére.

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt években is számos lehetőséget biztosított munkatársainak, hogy munkájukat minél harmonikusabban tudják összeegyeztetni a családi életükkel, legyenek pályájuk vagy magánéletük bármely szakaszában. Többek között a GVH hozzájárul a gyermekszületéssel kapcsolatos anyagi terhekhez, valamint és iskolakezdési támogatással is segíti a gyermekes családokat.

Az intézkedések sorába illeszkedik a gyermekbarát hivatali munkaállomás működtetése, ahol a munkatársak akár gyermekük mellett dolgozva is elvégezhetik feladataikat nyugodt, zavartalan, gyermekbarát irodai környezetben. A családalapítás előtt álló, vagy éppen már családos munkatársaknak emellett elektronikus tájékoztató segít megismerni a GVH, illetve a magyar kormány által nyújtott családbarát intézkedéseket és támogatásokat.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte: „A család a legnagyobb érték, a gyermekáldás pedig a legnagyobb öröm. 2023-ban a GVH-s családokban 12 gyermek született és már idén is több kollégánk részesült anyai vagy apai örömökben. Jelenleg 71 munkatársunk nevel összesen 131 18 év alatti gyermeket. Mindent megteszünk azért, hogy családi életüket össze tudják hangolni a szolgálatukkal.”

Mindemellett a versenyhivatal a pályakezdő munkavállalókra is gondol. Gyakornokként a felsőoktatási tanulmányok mellett is betekinthetnek a GVH-ban zajló munkába a fiatalok. A GVH Podcast sorozatában egy beszélgetés is meghallgatható, többek között arról, hogy a nemzeti versenyhatóságánál hogyan fejleszthetik szakmai és személyes képességeiket a munkatársak, és milyen lehetőségeket kínál a GVH a karriercélok megvalósításához.

Ez a beszélgetés – a GVH Podcast korábbi adásai mellett – meghallgatható 

Rigó Csaba Balázs, GVH elnöke 2022-ben a Fogyasztóvédelemért Kerekasztal tagjaként Családbarát Munkacsoportot hívott létre azzal a céllal, hogy erősítse a családokat célzó, megtévesztő reklámokkal és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni fellépést – elsősorban az online és közösségi média felületein. A GVH javaslatára került be a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe a család és családi kapcsolatok, mint kiemelten védendő érték.

Ezen kívül a GVH a Gondolja Végig Higgadtan sorozatában számos edukációs anyaggal segíti a fogyasztókat, a magyar családokat, hogy tudatos, megfontolt döntést hozhassanak, ha egy terméket, vagy szolgáltatást választanak.

A nemzeti versenyhatóság szeptember 19-én megrendezett Digitális Fogyasztóvédelem 2024 című konferenciáján is kiemelt téma volt a gyermekek okoseszköz-használata, illetve a fiatalokra leselkedő veszélyek és kockázatok a digitális térben. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke beszédében hangsúlyosan felhívta a figyelmet a gyermekek és a családok aktív védelmére.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban