Rigó Csaba Balázs: „A blokkosodás ellen vagyunk, hidat kell képezni a keleti és nyugati gazdaságok között.”

Budapest, 2024. április 26. – Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatait a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és Törökország versenyhatósága – erről állapodott meg Rigó Csaba Balázs, a magyar- és Birol Küle, a török versenyhatóság elnöke, Budapesten. A GVH 2024 januárjában megfigyelőként csatlakozott a türk államok versenytanácsához, amelyet a török partnerintézmény vezet. A mai aláírási ceremónián Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke úgy fogalmazott: „A blokkosodás ellen vagyunk, a Gazdasági Versenyhivatal fontosnak tartja a különböző gazdaságok, jogrendek és kultúrák közötti hidak építését. Az elmúlt 100 év baráti kapcsolatainak szellemében és további 100 év virágzó együttműködés zálogaként kötöttük meg a mai együttműködést a török kollégákkal.”

1923.december 18-án, tehát mintegy 100 évvel ezelőtt, az 1923. október 29-án Mustafa Kemal Atatürk vezetésével létrehozott Török Köztársaság legelsőként Magyarországgal kötött diplomáciai együttműködést. A centenáriumi évforduló megünnepléseként a két ország egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évadot hirdetett. Az évad keretében számos kulturális rendezvény keretében kerülnek bemutatásra a két ország kulturális, gazdasági és innovációs kapcsolatai.

A török versenyhatóság már eddig is a Gazdasági Versenyhivatal fontos szakmai partnere volt a türk államok versenytanácsán keresztül. A GVH 2024 elején csatlakozott a szervezethez – Magyarország Türk Államok Szervezetében (TÁSZ) betöltött szerepéhez hasonlóan – megfigyelői státuszban. A török versenyhatóság kezdeményezése alapján létrejött államközi szervezet célja a regionális együttműködés erősítése, a versenykultúra fejlesztése és a tudásmegosztás előmozdítása. A GVH célja, hogy csatlakozásával elősegítse a versenyjog és a versenypolitika fejlődését az érintett tagországokban, és elmélyítse kapcsolatait ezen államok versenyhatóságaival.

A nemzetközi kapcsolatok és a szakmai kooperáció előmozdítása érdekében fűzte még szorosabbra együttműködését a GVH és Törökország versenyhatósága a 2024. április 26-án, Budapesten aláírt együttműködési megállapodással. A GVH székházában megszervezett eseményen részt vett Gülşen Karanis Ekşioğlu Törökország budapesti nagykövete is.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az aláírási ceremónián hangsúlyozta: „A GVH stratégiai céljának tekinti az együttműködések, a nemzetközi kapcsolatok, és a konnektivitás erősítését. A blokkosodás ellen vagyunk. Mi abban hiszünk, ami összeköt minket. Célunk, hogy hozzájáruljunk a híd építéséhez Kelet és Nyugat között, az eltérő gazdaságok, jogrendek és kultúrákközött. A török versenyhatósággal kötött megállapodásnak szimbolikus jelentősége is van az elmúlt 100 év baráti kapcsolatainik fényében, ezzel együtt azonban tényleges és fontos alapot ad az intézményeink közötti és a tágabb, regionális együttműködéseknek is.”

A megállapodás keretében a felek a jövőben többek között szakami tapasztalatcserét folytatnak majd a versenyfelügyeleti jogalkalmazásról és vizsgálatokról, illetve a nemzeti szakmai hatóságokkal való kapcsolattartásról; kölcsönös szakmai oktatásokat tartanak; és szorosabban együttműködnek a nemzetközi szakmai konferenciák szervezésében.

Birol Küle, a török versenyhatóság elnöke kiemelte: „Kulcsfontosságú, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a nemzetközi versenypolitikai együttműködés milyen fontos szerepet játszott a szabad, rugalmas és egységes piacok globális szintű megvalósításában, amint azt számos példa igazolja. A ma aláírt együttműködési megállapodással örömmel erősítjük tovább a magyar kollégáinkkal való baráti kapcsolatunkat, amelyet a Türk államok versenytanácsának ez év januárjában történt megalakulása indított el. A közös munka ösztönözni fogja az információcserét, erősíti a bizalmat, és végső soron elősegíti a régióban a versenyjog érvényesítésének virágzó kultúráját. Két nagy tekintélyű és tapasztalt hatóságként a török és a magyar versenyhatóságok kulcsszerepet játszanak ebben az egyetemes küldetésben, amely a Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjedő hatalmas földrajzi területen zajlik.”

A magyar és a török versenyhatóság nagyon hasonló szerepet tölt be a saját szűkebb régiójában. Mindkét szervezet a kelet és nyugat határán egyfajta hidat képez, és a fejlett kereskedelmi múlttal rendelkező, piacorientált szemléletéből fakadóan jelentős hatással van a tőle keletre elhelyezkedő államok piacgazdaságának alakítására, fejlesztésére.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939