Budapest, 2024. március 27. – Szorosabbra fűzte együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az Azerbajdzsáni Köztársaság Állami Antimonopólium és Fogyasztói Piacellenőrzési Szolgálata. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke hangsúlyozta – „A GVH évek óta kiemelt figyelmet fordít az átmeneti, illetve tagjelölt országok versenypolitikai és versenyjogi fejlesztésére. Magyarország és a nemzeti versenyhatóság hidat képez az európai uniós gazdaságok és a felzárkózó országok között. Mi magyarok, az összekapcsolódásban hiszünk, nem a szétválasztásban. A blokkosodás visszalépés a gazdaságok fejlődésében.”

Az azerbajdzsáni versenyfelügyeleti szerv eddig is aktív partnere volt, és szoros kapcsolatot ápolt a Gazdasági Versenyhivatallal. Kedvezményezettje a GVH és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának (ROK). Magyarország és a GVH az oktatóközponton keresztül vezető szerepet játszik a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében való részvétel és technikai segítségnyújtás terén.

2023 őszén Bakuban közös versenyjogi szemináriumot tartott a GVH, a ROK és az azerbajdzsáni versenyhatóság, mely összesen 13 kelet-, délkelet- és közép-ázsiai ország versenyhatósági szakembereinek felkészítését segítette, többek között olyan kérdésekben, mint a versenypártolás és a versenyjogi érdekérvényesítés.

A Gazdasági Versenyhivatal 2024 elején – hasonlóan Magyarország státuszához a Türk Államok Szervezetében – megfigyelőként csatlakozott a türk államok versenytanácsához. A csatlakozással a nemzeti versenyhatóság célja, hogy tovább erősítése a versenyjog és a versenypolitika fejlődését az érintett országokban és elmélyítse kapcsolatait ezen államok versenyhatóságaival.

Ezt célt szolgálja a 2024. március 26-án, Budapesten, a GVH székházában megerősített magyar-azeri megállapodás is, amelyet Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és Mammad A. Abbasbeyli, az azerbajdzsáni versenyfelügyeleti szerv vezetője írtak alá. A tovább mélyített együttműködés kiterjed többek között a szakmai tapasztalatcserére a monopóliumellenes szabályozás és jogalkalmazás, illetve a nemzetközi kapcsolatok kialakítása és a nemzetközi szakmai jelenlét területein; a szorosabb együttműködésre a nemzetközi szakmai események rendezése során; és segítségnyújtásra a versenyjogi stratégiák kidolgozásában.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke hangsúlyozta: „A GVH stratégiai célja, hogy hidat képezzünk a különböző országok, jogrendek és gazdaságok között. A türk államok versenytanácsába való csatlakozásunkkal szorosabbra fűztük együttműködésünket a türk államok versenyhatóságaival, a mai nappal pedig tovább mélyítjük közös munkánkat az azerbajdzsáni kollégákkal. A két ország közötti energiabiztonsági, kifektetési, oktatási megállapodások mellett lendületet adunk a versenypolitikai együttműködéseknek is.”

"A versenyhatóságok közötti nemzetközi együttműködés elengedhetetlen a globális versenypiac előmozdításához és a versenyellenes magatartás hatékony kezeléséhez. Az együttműködési megállapodás aláírásával elősegítjük a szakértelem, a legjobb gyakorlatok és az újonnan felmerülő versenyjogi kérdésekkel kapcsolatos tapasztalatok cseréjét, és lehetővé tesszük a hatóságok számára, hogy lépést tartsanak a változó piaci folyamatokkal." – emelte ki Mammad A. Abbasbeyli, az azerbajdzsáni versenyfelügyeleti szerv vezetője.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban