A GVH elnöke Zalaegerszegen tartott tanórákat diákoknak

Budapest, 2024. március 8.A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azzal a céllal indította el a Digitális Tudatosság Programot, hogy felhívja a figyelmet az online térben a gyermekekre leselkedő veszélyekre és felkészítse a fiatalokat a tudatos internet-használatra. A GVH szakértői országszerte tartanak tanórákat a kezdeményezés keretében, amelybe a GVH elnöke is aktívan bekapcsolódott; Rigó Csaba Balázs a Zalaegerszegi SZC Csány László Technikumban tartott órákat a diákoknak.

A Gazdasági Versenyhivatal 2023 őszén kísérleti jelleggel indította el szerzetesrendi fenntartású iskolákban a Digitális Tudatosság Programot. A teszt időszak jól sikerült, így a gyermekek digitális tudatosságának fejlesztését célzó programot 2024 év elején hivatalosan is elindította a GVH.

A Digitális Tudatosság Program keretében a GVH szakemberei interaktív előadásokat tartanak, ezzel elősegítve a gyermekek (minél fiatalabb korban való) tudatosságának felébresztését, az utánajárás és gondolkodás beindítását a digitális tér fogyasztóvédelmi kérdéseivel kapcsolatban, valamint az online térben megadott adataik értékének jelentőségét a gyermekekben. Az edukációs program jelenleg kétszer 45 perces interaktív tanórát jelent, és ugyan a tapasztalatok szerint a 12-13 éves korosztály a legfogékonyabb a témára, 10-16 éves kor között bármely diák számára hasznosítható, életkornak megfelelően célzott csomagot kínálnak a GVH szakértői.

A program iránt nagy az érdeklődés, eddig több mint 60 iskola jelezte részvételi szándékát, többségük több korosztállyal és osztállyal. Az oktatási progam terv szerint halad, a GVH szakemberei folyamatosan járják az országot, eddig már 15 oktatási intézménybe jutottak el, iskolánként több osztályban is tartottak órákat.

Az edukációs program keretében Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke az idén 140 éves Zalaegerszegi SZC Csány László Technikum tanulóit látogatta meg és beszélt többek között a digitális térben rájuk leselkedő veszélyekről és az adataik védelmének fontosságáról. Rigó Csaba Balázs felhívta a diákok figyelmét arra, hogy: „Az online térben semmi sincs ingyen. Ha nem pénzzel, akkor a figyelmünkkel – a reklámok megtekintésével – illetve az adatainkkal fizetünk az egyes weboldalokon, vagy a különböző alkalmazásokban. Nagyon ügyelni kell arra tehát, hogy kinek milyen adatokat adunk meg.”

A GVH elnöke a Digitális Tudatosság Programról szólva elmondta: „Nagy az érdeklődés a kezdeményezésünk iránt. A fiatalok érdeklődve, nagy nyitottsággal fogadnak bennünket. Így volt ez a Zalaegerszegi SZC Csány László Technikumban is.”

A GVH elnöke gratulált az intézményben folyó munkához és ahhoz, hogy a technikumok 2024 TOP 100-as kiválósági rangsorában a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Technikum az előkelő 9. helyezést érte el.

A programra bárki jelentkezhet: egy-egy iskolára vagy évfolyamra szabott, egyedi megoldásokra is nyitottak a szervezők.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban