A Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

Pharma Nord Kft.

A Pharma Nord Kft. 2000-től étrend-kiegészítő és funkcionális készítménynek minősülő élelmiszerek reklámozását végzi a Pharma Nord importtermékek magyarországi értékesítése érdekében.
A termékskálába összesen 17 termék tartozik, amelyek egészség-megőrzési rendeltetésűek. 11 termék forgalmazása kb. 2000-ben kezdődött, amelyet elsősorban 2002-től intenzív reklámozás kisért, túlnyomóan egészségvédelemmel foglalkozó lapokban, továbbá a Családi kör elnevezésű, s a hazai háztartásokban több milliós példányban rendszeresen eljuttatott lapban. 1 termék forgalmazása és reklámozása 2003-ban kezdődött. A termékeknek gyógyhatása nincs, azaz alkalmatlanok betegségek kezelésére, gyógyítására, mégis a termékreklámozás 2003. október végéig egyöntetűen azt a látszatot keltette, hogy a termékek gyógyszerek, illetve gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek.
A valótlan állítás miatt a Versenytanács a mai tárgyaláson a 11 termék fogyasztó-megtévesztésre alkalmas reklámozása miatt 18 millió forint bírságot szabott ki a jogsértés megállapításával és a jogsértő magatartás folytatásának megtiltásával együtt.
A közelmúltban a Versenytanács a céggel szemben azonos okból 2 millió forint bírságot szabott ki, így összesen 20 millió forint bírsággal sújtotta.
A bírság kiszabásánál nyomatékosan vette figyelembe, hogy a kifogásolt reklámozási gyakorlat az üzletpolitika részévé vált az érintett termékek nagy száma miatt.
A Versenytanács enyhítő körülményként értékelte a Pharma Nord Kft. reklámváltoztatási törekvését.

A két eljárással érintett Pharma Nord termékek a következők: Bio-Quinone G 10, Bio- Szelénium 50 cink vitaminok, Bio-Marine Plus, Seleno Precise, Bio-Folsav, Bio-Magnézium, Bio-Króm, Bio-Rost, Bio-Karotin E, Bio-C.L.A. 1000, Bio-Slim továbbá a Bio-Glukozamin 400.

Budapest, 2003. november 18.

(GVH)