Nyomtatható verzió PDF formátumban

Megtévesztette a fogyasztókat a Bétex

Rendkívüli kedvezményeket ígérő reklámjaival a Bétex Kereskedő és Szolgáltató Zrt. megtévesztette a fogyasztókat - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A jogsértés miatt a vállalkozás 5 millió forintos bírság megfizetésére köteles.

A GVH amiatt indított eljárást a Bétex ellen, mert vélelmezte, hogy a társaság rendkívül magas árkedvezményeket ígérő, a médiában folyamatosan közzétett hirdetései megtéveszthetik a fogyasztókat. A versenyhatóság vizsgálata feltárta, hogy a Bétex által nyújtott kedvezmények alapja a gyakorlatban soha nem alkalmazott "normál" ár volt. Az összehasonlító árként áthúzva jelölt, illetve a kedvezmény kiszámítási alapját képező árak, kalkulált árak, amelyeket a Bétex beszerzési árai, költségei és haszonkulcsa alapján állapított meg. A GVH feltárta, hogy a vállalkozás 2006-ban 9 hónapban tartott akciót. Valamennyi akciós időszak legalább egy hónapig tartott.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Bétex piaci részesedése viszonylag alacsony, akciósnak mondott árai a vizsgált időszakban a versenytársak áraihoz képest valóban kedvezőek voltak, illetve, hogy a vállalkozást eddig még egyszer sem marasztalta el a versenyhatóság. Súlyosító körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy a Bétex üzletpolitikája volt a különösen kedvező árakat ígérő hirdetések közzététele. Mindezek miatt a Bétex 5 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-21/2007.

Budapest, 2007. július 3.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu