Nyomtatható verzió PDF formátumban

Együttműködő hatóságok

A mai napon Szikora János, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke együttműködési megállapodást írt alá. A két hatóság már korábban, 1997 augusztusában aláírt egy hasonló dokumentumot, ám az azóta eltelt évek során összegyűlt tapasztalatok alapján szükségessé vált annak kiegészítése.

A versenytörvény rendelkezései értelmében, ha az eljárás alá vont határidőre nem fizeti meg a GVH által kiszabott versenyfelügyeleti bírságot, az adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, amelyet az állami adóhatóságnak kell beszednie. A versenyhatóság ezen jogával élve havonta több alkalommal meg is keresi az adóhatóságot, hogy az segítsen a bírságok behajtásában. A jogszabályok azonban ezen együttműködés részleteiről nem rendelkeznek, ezért döntött úgy az APEH és a GVH, hogy külön megállapodásban tisztázza a felmerülő kérdéseket, ezzel is meggyorsítva, gördülékenyebbé téve az eljárásokat.

A most aláírt együttműködési megállapodás megerősíti egyebek mellett az APEH azon jogosítványát, hogy a köztartozásnak minősülő bírságra való tekintettel visszatartsa az adózót megillető költségvetési támogatást, a GVH pedig folyamatosan nyomon követheti a bírság-végrehajtás sorsát.

Budapest, 2007. július 10.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu