Nyomtatható verzió PDF formátumban

Borászoknál járt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. október 17-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Domro Borgazdaság Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél, a Közép-Magyarországi Pincegazdaság Kft.-nél, a Kravchenko Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Bt.-nél, a Kecel-Borker Kft.-nél, a Palásti-borászat Borászati Kft.-nél, a Szőlészeti és Borászati Kft.-nél, valamint a Weinhaus Borászati, Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél.

A GVH azért indít eljárást fent nevezett borászati vállalkozások ellen, mivel a rendelkezésére álló adatok szerint az eljárás alá vont Kecel és környéki borászok feltehetőleg áregyeztetést folytattak a fehér szőlő felvásárlási áraira vonatkozóan. A rendelkezésre álló adatok alapján alaposan feltételezhető az is, hogy az áregyeztetés hatására az egyeztetés előtti időpontokban alkalmazott felvásárlási árak a megegyezés hatására egységesen csökkentésre kerültek.

Az előzetes értesítés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, egyenként ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-147/2007.

Budapest, 2007. október 19.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu