Nyomtatható verzió PDF formátumban

Jóváhagyott összefonódás a légfrissítő piacon

A GVH engedélyezte, hogy a Procter & Gamble Company megvásárolja a Sara Lee Corporation Légfrissítő Üzletágát.

A GVH 2010. június 17-én hozott döntésével engedélyezte, hogy a Procter & Gamble Company (P&G) megvásárolja a Sara Lee Corporation (Sara Lee) Légfrissítő Üzletágát. A tranzakció a Sara Lee szervezetét nem érinti, csak a Sara Lee-csoport légfrissítő üzletágának bizonyos eszközeit, amelyeket az Ambi Pur márkanév alatt ruháznak át a P&G javára Magyarországon és világszerte. Utóbbi oknál fogva a P&G összefonódás iránti kérelmet több nemzeti versenyhatósághoz is beadott, a tranzakció engedélyezésére Magyarországon kívül így más államok (Ausztria, Németország, Norvégia, Ukrajna és Törökország) versenyhatóságai, majd az Európai Bizottság előtt is indult eljárás.

A Procter & Gamble Company - amely világszerte szépségápolási, testápolási, egészségügyi, jóléti, babaápolási, valamint háztartási tisztítószer termékek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik - Magyarországon négy vállalkozásban érdekelt. A Procter & Gamble Magyarország Nagykereskedelmi Kkt. a P&G által előállított szépségápolási cikkeket, tisztálkodószereket, egészségügyi termékeket és háztartási termékeket értékesíti. A Wella Professional termékeket értékesítő Wella Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mellett a női higiéniai termékeket gyártó HYGINETT Magyar-Amerikai Higiéniai Cikkeket Gyártó Kft., valamint a vállalatcsoporton belüli könyvelési és adminisztrációs háttérszolgáltatásokat nyújtó Procter & Gamble RSC Regionális Szolgáltató Kft. tartozik még a P&G magyarországi érdekeltségi körébe.

A Sara Lee Corporation Légfrissítő Üzletága a Sara Lee Corporation leányvállalatai tulajdonában álló Ambi Pur márkanévből, az e név alatt forgalmazott áruk előállításához szükséges eszközökből tevődik össze. Az üzletágnak Magyarországon nincs termelőegysége. A Sara Lee Corporation magyarországi cége a Sara Lee Hungary Gyártó és Kereskedelmi Zrt. többek között légfrissítők, így az Ambi Pur márkanevű termék importálásával és forgalmazásával foglalkozik.

A légfrissítő termékek piacát fajtasokféleség jellemzi, a piacon lévő termékek adott alkalmazási körben könnyen felcserélhetőek, helyettesíthetőek egymással. A légfrissítő piacon a vásárlói kedv növelésében kifejezetten jelentős szerepet játszanak a reklámok, amelyek alapján egyes terméket, illetve termékcsaládot a vásárlók nagyobb mennyiségben választhatnak, míg mások háttérbe kerülhetnek. Ezért a gyártóknak lépést kell tartaniuk a folyamatosan változó fogyasztói preferenciákkal, a reklámok sugallta igényekkel, az újabb és újabb termékek piacra való bevezetésével.

A P&G Légfrissítő Üzletágába tartozó termékét a Febreze-t nem értékesíti Magyarországon és más légfrissítő termékkel sincs jelen a magyar piacon. A Sara Lee Magyarországon értékesített termékei Ambi Pur márkanéven kerülnek az üzletek polcaira, azonban a Légfrissítő Üzletágban termelőegysége hazánkban nincs.

A felek elképzelése szerint a két vállalkozás összefonódásával a P&G számára lehetőség nyílik arra, hogy fejlessze Légfrissítő Üzletágát, és így a légfrissítő termékek kereskedelmével bővítse a tevékenységét, mivel az Ambi Pur márkanév alatt forgalmazott termékeket a P&G fogja a továbbiakban forgalmazni. Így a márka nem fog eltűnni az üzletekből, csupán a forgalmazó személye változik azzal, hogy a Sara Lee Légfrissítő Üzletága a P&G cégcsoporton belül fog továbbműködni. Az összefonódás következményeként a Sara Lee Corporation és a Sara Lee Hungary Gyártó és Kereskedő Zrt. tevékenysége a légfrissítő termékek piacán meg fog szűnni.

A GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás - különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként - nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.

A GVH megállapította, hogy a Sara Lee Légfrissítő Üzletága és a P&G magyarországi tevékenysége között nincs átfedés, a tranzakció által csak a P&G által forgalmazott termékek köre, portfoliója fog növekedni. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján nem merült fel olyan körülmény, mely alapján az összefonódás következtében káros versenyhatás lenne valószínűsíthető.

Az ügy hivatali száma: Vj-6/2010.

Budapest, 2010. július 14.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
ZENISEK Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu