Nyomtatható verzió PDF formátumban

Tájékoztató kiadvány a megtakarításokról

Mától érhető el országszerte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közösen támogatott ingyenes tájékoztató kiadvány, amely tényszerű információkkal, közérthető módon segít a takarékoskodási formák közötti eligazodásban.

Az elsősorban fiataloknak szóló ingyenes kiadvány az Est lapok (pl.: Pesti est) különszámaként Budapesten és a nagyobb vidéki városokban a megszokott terjesztési helyszíneken érhető el. A kiadvány közérthető formában nyújt tájékoztatást a leggyakrabban igénybe vett megtakarítási és befektetési típusokról (pl. állampapírok, befektetési alapok), valamint áttekintést ad arról, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani ezek közül. A kiadvány elérhető a három intézmény honlapján ( www.gvh.hu / www.versenykultura.hu , www.mnb.hu , www.pszaf.hu ) is.

A tájékoztató tényszerű információkkal segíti az olvasókat abban, hogy el tudjanak igazodni a megtakarítási lehetőségek között és támogatja őket abban is, hogy döntéseiket tudatosabban, megalapozottabban hozzák meg. A pénzügyi-gazdasági válság egyik általános tanulsága, hogy a nehéz helyzeteket jobban tudjuk áthidalni és kezelni, ha vannak tartalékaink. A válság ezért ráirányította a figyelmet arra, hogy érdemes, sőt szükséges pénzünkkel megfontoltan bánni, tudatosan gazdálkodni, illetve tartalékokat képezni.

A kiadvány részletesen foglalkozik a 2010-es év újdonságának számító Tartós Befektetési Számlával (TBSZ), melyet a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére hívtak életre, és amelynek legfőbb előnyét a hozzá kapcsolódó kamatadó-kedvezmény jelenti. Az év vége közeledtével a TBSZ mellett érdemes mérlegelni olyan más hosszabb lejáratú megtakarítási lehetőségeket is, melyekhez december végéig történő befizetés esetén szintén adókedvezmény kapcsolódik (önkéntes nyugdíjpénztár, lakás-takarékpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla).

A GVH, az MNB és a PSZÁF 2009-ben kötött együttműködési megállapodást a lakosság pénzügyi kultúrája fejlesztésének, a pénzügyi ismeretek terjesztésének elősegítésére, melynek része a közös média megjelenések támogatása is. Ennek keretében jelent meg korábban a pénzügyi szolgáltatások átfogó bemutatását célzó tájékoztató füzet "Pénziránytű" címmel, valamint májusban a lakossági hiteltermékeket bemutató tematikus kiadvány is.

Budapest, 2010. december 2.

Gazdasági Versenyhivatal

Magyar Nemzeti Bank

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu , GONDOLOVICS.Katalin@gvh.hu
http://www.gvh.hu