Nyomtatható verzió PDF formátumban

Összefonódásról döntött a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az Envi Goriva d.d. irányításszerzését a Biodizel Vukovar d.o.o. vállalkozás felett.

Az irányításszerző Envi Goriva d.d. egy horvát székhelyű társaság, amely a szlovákiai székhelyű Envien a.s. által irányított vállalkozáscsoport tagja. A vállalkozáscsoport tevékenységi körébe tartozik a biodízel gyártása és értékesítése, melyet az Envien a.s. egyedüli irányítása alatt álló, szlovákiai székhelyű Meroco a.s., illetve az Envien a.s. és a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. közös irányítása alatt álló Rossi Biofuel Zrt. keretein belül végez. A Meroco a.s. termékeit elsősorban Szlovákiában és Lengyelországban értékesíti, míg a Rossi Biofuel Zrt. elsődlegesen Magyarországon; legjelentősebb vevője a MOL-csoport.

A Biodizel Vukovar d.o.o. szintén horvátországi székhelyű, és ugyancsak biodízel előállításával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozás. A korábbi években a magyar piacra is teljesített beszállításokat, azonban jelenleg az Európai Unió területén nem értékesítheti az általa előállított biodízelt, mivel - a Horvátországban érvényben lévő szabályozásnak megfelelően - nem rendelkezik az EU-ban és így Magyarországon is kötelező ún. fenntarthatósági tanúsítvánnyal.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a vállalkozáscsoportok tevékenységei között átfedés mutatkozik. Bár a Biodizel Vukovar a jelenlegi szabályozási környezetben nyilvánvalóan kisebb versenynyomást képes gyakorolni az Envien-csoportra, de nem zárható ki, hogy a későbbiekben - Horvátország EU-csatlakozását követően - érdemibb piaci szereplővé válhat akár Magyarországot, akár a környező országokat is magában foglaló régiót tekintve.

Figyelemmel azonban arra, hogy a Biodizel Vukovar - értékesítési mennyiségeit, kapacitásait tekintve - viszonylag kisebb szereplő, a környező országokban rendelkezésre állnak szabad kapacitások, és a biodizel egyetlen hazai vevője, a MOL jelentős vevői erővel rendelkezik, a GVH megállapította, hogy az összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat, ezért az irányításszerzés engedélyezése mellett döntött.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-94/2011.

Budapest, 2012. április 24.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu