Nyomtatható verzió PDF formátumban

Összefonódásokról döntött a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) irányításszerzését a Resti Kereskedelmi Zrt. (Resti) felett.

Az irányításszerző MÁV fő tevékenysége a vasúti szállítás, tevékenységi körébe tartozik továbbá az alaptevékenységéhez szorosan kötődő termelő és szolgáltató tevékenységek széles skálája.

A Resti 1993 végén jött létre a MÁV pályaudvarain és a kapcsolódó területeken lévő kereskedelmi egységek üzemeltetésére (élelmiszer-, ital- és dohányáru értékesítés). A vállalkozás 337 darab, összesen majdnem 55 ezer négyzetméter alapterületű, a MÁV tulajdonában vagy kezelésében levő ingatlan haszonélvezeti jogával rendelkezik 2022. december 31-ig. A haszonélvezeti jog többféle méretű és forgalmú és üzleti jelentőségű pályaudvari ingatlant foglal magába.

A Versenytanács álláspontja szerint az összefonódás következtében káros versenyhatások fellépése nem valószínűsíthető, ezért annak engedélyezése mellett döntött.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-38/2012.

Egyedüli irányítást szerzett Budapest Város Önkormányzata (Önkormányzat) a Fővárosi Vímzűvek Zrt. (Vízművek) felett.

Az Önkormányzat nagyszámú vállalkozásban rendelkezik irányítási jogot biztosító többségi tulajdonnal. Az Önkormányzat közvetlen irányítása alá tartozó vállalkozások közlekedési, egészségügyi, kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatásokat nyújtanak.

A Vízművek meghatározó tevékenysége az ivóvíz-és iparivíz-szolgáltatás, melyet Budapesten és több kapcsolódó településen kizárólagosan végez.

Álláspontja szerint a Vízművek és az általa egyedül vagy más vállalkozással közösen irányított vállalkozások, valamint az Önkormányzat közvetlen és (a BVK-n keresztül) közvetett irányítása alá tartozó vállalkozások, továbbá az Önkormányzat és más vállalkozások által közösen irányított vállalkozások tevékenysége alapján az összefonódás következtében fellépő káros versenyhatásokkal nem kell számolni, ezért a Versenytanács az összefonódás engedélyezése mellett döntött.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj- 47/2012.

Budapest, 2012. június 29.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu