A fogyasztók legalább 97 milliárd forintot takarítottak meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásaival az elmúlt hat évben.

A 2009-2014-es időszakban lezárt versenykorlátozó megállapodások és erőfölényes visszaélések felderítése, valamint a fúziókontroll több mint négyszer annyi társadalmi hasznot hozott, mint a GVH költségvetése (azonos időszakra vonatkozóan azonos módon számolva).

A számítás a verseny árleszorító hatásán alapul: a GVH közbelépése megkíméli a fogyasztókat azoktól a többletkiadásoktól, amelyekkel a GVH által megakadályozott versenyellenes magatartások és fúziók miatt egyébként szembesülnének. A fenti összeg konzervatív becslés eredménye, feltételezve, hogy a GVH eljárásai nélkül a kartellekkel, illetve az egyéb versenykorlátozó magatartásokkal, és a verseny jelentős csökkenéséhez vezető összefonódásokkal a termékek és szolgáltatások „csupán” 5-10%-kal és „csupán” két éven át lettek volna drágábbak, mint egyébként.

A számszerűsítés megfelel az élenjáró versenyhatóságok gyakorlatának, és figyelemmel van az OECD útmutatójára, valamint a módszertant értékelő független szakértők javaslataira.

A becslés módszertani korlátok miatt nem terjed ki a GVH teljes tevékenységére – így a fogyasztóvédelmi eljárásokból, vagy az elrettentésből származó haszonra –, ezért a tényleges haszon meghaladja a kimutatottat, akár annak többszöröse is lehet. Összességében az eredmény a GVH-ra fordított adóforintok megtérülésére enged következtetni.

A GVH elemzésének összehasonlításra való felhasználása – módszertani okokból – félrevezető lehet. A mostani számítás – részben a független szakértők javaslatai nyomán – továbbfejlesztett módszert követ, ezért eredménye nem hasonlítható össze közvetlenül a korábbi elemzés eredményével. Ezzel együtt mindkét számítás eredményei szerint a GVH tevékenységével létrejövő fogyasztói haszon tetemes, és lényegesen meghaladja GVH-ra fordított társadalmi kiadást.

A GVH elemzése teljes terjedelmében, és további információk a http://www.gvh.hu/gvh/elemzesek/tarsadalmi_haszon linken érhetők el.

Budapest, 2015. június 17.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban