A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Novonex Pharma Kft. (Novonex) jogsértő módon reklámozta Novo C Plus étrend-kiegészítő kapszulát, mert a vállalkozás nem tudta igazolni a C-vitamin hatóanyagának felszívódására és hasznosulására vonatkozó piacelsőségi állításait. A GVH a jogsértésért 6.000.000 forint bírságot szabott ki, és megtiltotta jogsértő magatartás folytatását.

A Novo C Plus egy C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, amely – egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerkategóriában történő nyilvántartásba vétele hiányában – általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül.

A Novonex többféle kommunikációs eszközön népszerűsítette a Novo C Plus étrend-kiegészítőt 2013 októbere és 2014 májusa között. A GVH a vizsgált reklámokban megjelenő piacelsőségi állítások két típusát különböztette meg:

1. egyrészt azon felsőfokú jelzőkkel ellátott kijelentéseket, amelyek a Novo C Plus termékben liposzómális formában lévő C-vitamin előnyeit, illetve a kapszula felszívódását és hasznosulását hangsúlyozták a szervezetben az összes

C-vitamin készítményhez képest anélkül, hogy a többi készítményről bármilyen közlést tartalmaztak volna;

2. másrészt azokat a piacelsőségi állításokat, amelyek a Novo C Plus kapszula elsőbbségét emelték ki, összevetve a „hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel a C-vitamin biohasznosulását illetően.

A GVH döntése szerint

1. egyrészt a Novonex által benyújtott vizsgálati dokumentációk – lévén azok a liposzómális technológia alkalmazásának előnyeit, s nem a reklámokban megjelenő, a Novo C Plus felszívódásának egyedülálló hatékonyságát részletezik – nem bizonyítják a piacelsőségi állítások megalapozottságát;

2. másrészt a „hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel szemben megfogalmazott elsőségi állítások nem csupán jogi értelemben megtévesztők, azaz jogellenesek, mert nem nyertek bizonyítást, hanem amiatt is, mert létezik legalább egy olyan készítmény, amelynek tekintetében kifejezetten valótlanok.

A GVH a Novonexre kirótt bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott, és a bírság kiinduló összegeként ezen érték egyharmadát vette figyelembe, mert az érintett tájékoztatások nem csak jogsértő elemeket tartalmaztak.

Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelenleg is tart. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Novonex összehasonlító klinikai vizsgálatok elvégzését rendelte meg, és az előzetes vizsgálati eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a liposzómális C-vitamin készítménnyel magas C-vitaminszint érhető el a vérben.

A Novonex a döntés ellen bírósági felülvizsgálattal élt.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek egyrészt alátámasztják állításaikat, másrészt megfelelnek a tudomány elvárásainak, és e bizonyítékokkal rendelkezniük kell már reklámjaik közzététele előtt.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/48/2014.

Budapest, 2015. október 7.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban