Nyomtatható verzió PDF formátumban

GPS készülékeket árusító cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2006-ban indított eljárást az LCP Kft, mint disztributor, valamint szerződött, független kereskedői a Classic Star Kft. és a PDA-Mania Webáruház ellen. Felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy a vállalkozások gazdasági versenyt korlátozó megállapodást kötöttek. A GVH az eljárást 2007. május 9-én kiterjesztette a Hamex Zrt-re, a Trendex Zrt-re, az RRC Hungary Kft-re, valamint az LCP Kft. által forgalmazott valamennyi termékre.

A rendelkezésre álló adatok szerint a MITAC GPS készülékeket hivatalosan forgalmazó, és kiskereskedelmi tevékenységet is végző LCP Kft, valamint a fenti vállalkozások között megállapodás jött létre a MITAC, és más termékek kiskereskedelmi áraira vonatkozóan. Alaposan feltehető, hogy a megállapodás szerint kiskereskedelmi üzletek az LCP Kft által kiadott "ajánlott" kiskereskedelmi árat alkalmazzák minimálárként, melynek célja a vállalkozások közötti árverseny elkerülése.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a valószínűsített jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-166/2006.

Budapest, 2007. június 18.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu