Nyomtatható verzió PDF formátumban

1026 Budapest, Riadó u. 1-3.
Levélcím: 1534 Budapest, Pf. 958.
KRID: 213396918
Telefon: (06-1) 472-8865 
Ügyszám: VJ/4/2022. 
Iktatószám: VJ/4-303/2022.

Betekinthető változat

A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa a Web Trender Kft. – korábbi nevén BFCS Kereskedőház Kft. – (2161 Csomád, Szent István utca 14.), a BIÁS Trade Kft. „f.a.” – korábbi nevén BIÁS Trade Kft. „kt.a” – (1043 Budapest, Csányi László utca 34. 2. em. 215.), az Üdülési Jog Károsultak Érdekvédelmi Szövetsége (1061 Budapest, Andrássy út 2. 4. em. 4.) és az ERATEX Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (2161 Csomád, Szent István utca 14.) eljárás alá vont vállalkozások ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult VJ/4/2022. számú eljárásban meghozta az alábbi

határozatot

I. Az eljáró versenytanács megállapítja, hogy a Web Trender Kft., a BIÁS Trade Kft. „f.a.”, az Üdülési Jog Károsultak Érdekvédelmi Szövetsége, valamint az ERATEX Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. eljárás alá vont vállalkozások, 2018 februárjától, azáltal, hogy telefonos megkeresés, illetve személyes tárgyalás során a fogyasztók számára üdülési joguk értékesítésének körülményeivel, feltételeivel, így a vételár kifizetésének módjával, a vevő személyével kapcsolatban valótlan tájékoztatást adtak, megvalósították a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Fttv.) 6. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt magatartást és ezáltal megsértették az Fttv. 3. § (1) bekezdését.

II. Az eljáró versenytanács az I. pontban megjelölt jogsértés miatt

  1. a Web Trender Kft.-t  7.400.000,- Ft (azaz hétmillió-négyszázezer forint),
  2. a BIÁS Trade Kft. „f.a.”-t 5.800.000,- Ft (azaz ötmillió-nyolcszázezer forint)
  3. az ERATEX Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t 800.000,-Ft (azaz nyolcszázezer forint),

versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezi, amelyet a kötelezett a Magyar Államkincstár 10032000-01037557-00000000 számú versenyfelügyeleti bírságszámlája javára köteles megfizetni a határozat közlésétől számított 30 napon belül. Befizetéskor a közlemény rovatban feltüntetendő az eljárás alá vont neve, a versenyfelügyeleti eljárás száma, a befizetés jogcíme (versenyfelügyeleti bírság). Ha a kötelezett pénzfizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, akkor az adózás rendjéről szóló törvény szerinti késedelmi pótlékkal azonos módon számított mértékű késedelmi pótlékot fizet. A bírság (és az esetleges késedelmi pótlék) meg nem fizetése esetén a Gazdasági Versenyhivatal megindítja a határozat végrehajtását.

III. Az eljáró versenytanács a Web Trender Kft.-nek, a BIÁS Trade Kft. „f.a.”-nak, az Üdülési Jog Károsultak Érdekvédelmi Szövetségének, valamint az ERATEX Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nek megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását a határozat kézhezvételét követően és kötelezi őket, hogy a határozat kézhezvételétől számított 2 hónapon belül, az erre vonatkozó dokumentumok benyújtásával, igazolják a Gazdasági Versenyhivatal felé, hogyan feleltek meg az eltiltásnak.

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül közigazgatási per indítható. A keresetlevelet a Gazdasági Versenyhivatalnál kell benyújtani elektronikusan az erre rendszeresített űrlap[1] használatával, mely a Gazdasági Versenyhivatal honlapján érhető el. A Gazdasági Versenyhivatal a keresetet az ügy irataival együtt továbbítja a közigazgatási perre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszéknek. A törvényszék eljárásában a jogi képviselet kötelező.

Indokolás
 
A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.