Betonkartellt vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellcsoportja 2008. december 11-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az Abeton-Viacolor Térkő Gyártó és Kereskedelmi Zrt., a Betonpartner Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Cemex Hungária Építőanyagok Kft. (korábban Danubiusbeton Betonkészítő Kft.), a Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft., a Holcim Hungária Cementipari Zrt., a Strabag Építő Zrt., a TBG Hungária-Beton Befektető, Gyártó és Forgalmazó Kft. és a TBG Frissbeton Betongyártó Kft. telephelyein.

A GVH azért indít versenyfelügyeleti eljárást fent nevezett vállalkozások ellen, mert a rendelkezésére álló információk alapján feltehető, hogy nagyjából 2002. óta a Magyarországon betongyártást végző meghatározó vállalkozások között folyamatos találkozók zajlanak, melyek során a betontermelők jelenlévő képviselői a betonárak magasan tartásáról, a piac felosztásáról, illetve a már kialakult piaci status quo fenntartásáról egyeztetnek. A találkozók jellemző helyszínei a vállalkozások szék- és telephelyei. További jellemzője a tárgyalásoknak, hogy azok rendszerint az adott térség árairól és piacáról szólnak.

Egy 2008. július 31-i hír szerint -A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag építőipari vállalat megvásárolja a mexikói Cemex csoporttól annak magyar és osztrák leányvállalatát, a Cemex Hungária Építőanyagok Kft.-t és a Cemex Austria AG-t.- Szintén a rendelkezésre álló információk alapján valószínűsíti a GVH, hogy a Strabag vásárlásának hátterében az áll, hogy birtokon belül kerülése esetére már előre megállapodott a magyar piac többi meghatározó szereplőjével a megszerzett értékek felosztásáról (továbbértékesítéséről), esetleges bezárásáról (piac felosztásról). A el(át)adás a rendelkezésre álló információk szerint alapvetően a betongyárak elosztását jelentené és a - feltételezett árkartellben is résztvevő - betongyártók (TBG csoport, Holcim) között történne.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét - mely eszköz a közösségi jog alapján az Európai Bizottság rendelkezésére is áll - a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-148/2008.

Budapest, 2008. december 12.

Mihálovits András
email:Mihalovits.Andras@gvh.hu