Patikákhoz juthat a Penta-csoport

A GVH által jóváhagyott tranzakciók a gyógyszertári felvásárlási moratórium előtti szerződéseken alapulnak, és a GVH döntése is az akkor hatályos jogszabályokra épül.

A GVH engedélyezte, hogy a közép-európai befektetőcsoport, a Penta Investment Limited által irányított Penta-csoporthoz tartozó FarmFaro Kft. egyedüli irányítást szerezzen a Patika Profi-csoporthoz tartozó Patika Profi Gyógyszertár Működtető Kft.(Patika Profi Kft.), a Plaza Patika Invest Kft. és a Patika Invest Kft. felett.

Az általában már működő vállalkozásokba fektető Penta-csoport Magyarországon főleg az élelmiszeripar területén aktív. Ami a gyógyszertári láncok működtetését illeti, a csoport jelenleg csak külföldön - Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában - működtet gyógyszertárakat. A most megszerzett Patika Profi Kft. 45 - elsősorban a Tesco hipermarketekben található - gyógyszertárból álló gyógyszertár-hálózatot működtet.

A Plaza Patika Invest Kft. és a Patika Invest Kft. kizárólag a Patika Profi Kft. részére nyújt többek között ingatlanbérlési- és üzemeltetési, gyógyszertár kialakítási szolgáltatásokat.

A GVH a gyógyszerek kiskereskedelmi értékesítése, illetve a gyógyszerek beszerzése piacainak vizsgálatát tartotta szükségesnek, a résztvevő vállalkozások további tevékenységei (a gyógyszertárak által forgalmazott egyéb termékek) esetében ugyanis nyilvánvalóan nem lehetnek káros versenyhatásai az összefonódásnak. Miután a FarmFaro Kft-nek az összefonódás előtt nem volt érdekeltsége sem a magyarországi gyógyszer kiskereskedelemben, sem a gyógyszer nagykereskedelemben, a versenyhatóság álláspontja szerint a tranzakcióval összefüggésben nem valószínűsíthető káros versenyhatás.

Az ügy hivatali száma: Vj-84/2010

Szintén megszerezheti a FarmFaro Kft. a holdingtársaságként működő DrogeryMed Kft. feletti egyedüli irányítást.

A DrogeryMed Kft. irányítása alatt álló vállalkozások 41 gyógyszertárat működtetnek.

E tranzakciót is a fentiekkel azonos szempontok mentén értékelte a versenyhatóság, azaz a gyógyszerek kiskereskedelmi értékesítése, illetve a gyógyszerek beszerzése piacainak vizsgálatát folytatta le. Ennek során egyrészről arra jutott, hogy a gyógyszerek beszerzésének magyarországi nagykereskedelmi piacán a vevői oldalon a fenti ügylettel megszerzett gyógyszertárai révén megjelenő FarmFaro Kft. csekély, 5% alatti részesedést képvisel. Másrészről figyelembe vette, hogy az összefonódás által a FarmFaro Kft. piaci részesedése az országos gyógyszer kiskereskedelmet illetően mind a gyógyszertárak száma, mind pedig azok forgalma alapján közel megduplázódik, azonban továbbra is 5% alatt marad. Abban a tíz városban (Gyöngyös, Nagykanizsa, Esztergom, Szombathely, Békéscsaba, Győr, Szeged, Pécs, Veszprém, Budapest), ahol mindkét vállalkozáscsoport jelen van, az összefonódás következtében kialakuló piaci részesedések nem haladják meg a 20%-ot, sőt öt településen a 10%-ot sem érik el. A fentiekre tekintettel a GVH úgy látta, hogy az összefonódás következtében összefüggésben nem valószínűsíthető káros versenyhatás.

Az ügy hivatali száma: Vj-83/2010.

Budapest, 2010. november 12.

ZENISEK Andrea
email: sajto@gvh.hu