A megismételt eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közel 5 milliárd forint bírságot szabott ki a vezető kereskedelmi bankokra a devizahitelek fix árfolyamú végtörlesztésének 2011. év végi-2012. év eleji korlátozásáért.

A GVH még 2011-ben indított eljárást tizenhárom bankkal szemben a deviza alapú jelzáloghitelek fix árfolyamon történő végtörlesztésének korlátozása tárgyában. Az eljárás eredményeként 2013. november 19-én kelt határozatában megállapította, hogy a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., a CIB Bank Zrt., a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe, az Erste Bank Hungary Zrt., az FHB Jelzálogbank Nyrt., a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., az MKB Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között versenykorlátozó magatartást tanúsított, amikor e bankok összehangolták stratégiájukat, és üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében. A jogsértésért a GVH 2013. november 19-i döntésében összesen mintegy 9,5 milliárd forint bírságot szabott ki az érintett pénzintézetekkel szemben.

A bankok többsége megtámadta a GVH határozatát a bíróság előtt. A Kúria 2016. december 13-án kelt ítéletében a versenyhatóságnak adott igazat abban, hogy a bankok összehangolták stratégiáikat a deviza jelzáloghitelek kiváltására alkalmas hitelek értékesítésének korlátozása céljából, ám a bírság összegének kiszámítása tekintetében új eljárásra utasította a GVH-t nyolc pénzintézet vonatkozásában.

A megismételt eljárásban a GVH – a Kúria iránymutatásait figyelembe véve – a GVH Elnökének és a Versenytanács elnökének 11/2017. sz. közleményét alkalmazta a bírság megállapításakor, ennek eredményeként az alábbi összegű bírságot szabta ki az egyes bankokkal szemben:

Új bírság

Eredeti bírság

Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.

275.000.000 Ft

283.500.000 Ft

CIB Bank Zrt.

460.000.000 Ft

835.400.000 Ft

Erste Bank Hungary Zrt.

900.000.000 Ft

1.725.700.000 Ft

Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.

780.000.000 Ft

983.300.000 Ft

MKB Bank Zrt.

405.000.000 Ft

783.000.000 Ft

OTP Bank Nyrt.

1.435.000.000 Ft

3.922.400.000 Ft

Raiffeisen Bank Zrt.

465.000.000 Ft

583.600.000 Ft

UniCredit Bank Hungary Zrt.

185.000.000 Ft

306.300.000 Ft

A bírságösszegek csökkenésének egyik fő oka, hogy – a Kúria ítéletére is figyelemmel – a megismételt eljárásban a GVH a bírság alapjának a végtörleszthető devizahiteleken a jogsértés időszakában elért bevételek arányos részét tekintette, míg az alapeljárásban a teljes jelzáloghitel-állományon realizált bevételek arányos része szolgált alapul. Ez utóbbi pedig magában foglalta az összes forint és devizaalapú jelzáloghitelt. További csökkenést eredményezett, hogy az eredeti eljárásban a GVH súlyosító körülménynek tekintette a bankok többségének korábban elkövetett versenyjogsértését. E körülményt jelen eljárásban azért nem értékelte a GVH súlyosítóként, mert az ismétlődést megalapozó VJ/18/2008. számú ügy kapcsán a Kúria előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió Bírósága előtt.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/20/2017.

Budapest, 2018. augusztus 22.

Információ a sajtó részére:
sajto@gvh.hu

További információk: