Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleményei

Engedélyezett összefonódás a gyógyszernagykereskedelmi piacon erősödő verseny jegyében

A GVH versenytanácsa engedélyezte, hogy a Phoenix Pharma Gyógyszerkereskedelmi Rt. megszerezze a Bellis Gyógyszerkereskedelmi Rt. feletti kizárólagos irányítást. A most engedélyezett összefonódás révén a korábban piacvezető Hungaropharmának vele összemérhető piaci erejű versenytársa jön létre. A piaci szerkezet versenyszempontból kedvező irányú változását az okozza, hogy a Bellis Rt. korábban a Hungaropharma vállalatcsoportjához tartozónak számított, mivel a tulajdonosa (a Béres Befektetési Rt.) egyike volt azon cégeknek, amelyek közös irányítást szereztek a Hungaropharma felett annak 2001-ben megvalósult privatizációja során. Így a Phonix Pharma lényegében a versenytársától vett át egy vállalkozást, ennek eredményeképpen a piaci koncentráció annak ellenére csökkent, hogy a Phoenix Pharma vállalatcsoport piaci részesedése emelkedett.

A gyógyszer nagykereskedelmi piac azonban még így is a viszonylag magasabb koncentrációjú piacok közé tartozik, de - amint az a versenytanács a Hungaropharma privatizációját engedélyező korábbi határozatában leszögezte - egy nagykereskedő vállalkozás piaci részesedése a nagykereskedelmi piacon önmagában nem alapozhat meg erőfölényes helyzetet, ha a gyártók a nagykereskedőt saját termékeikre vonatkozóan nem hatalmazzák fel kizárólagos forgalmazói jogokkal, és ha nincs olyan jelentősebb földrajzi terület, ahol a nagykereskedőknek nincs jelentős versenytársa a gyógyszertári piacon.

A most engedélyezett összefonódás további pozitív hatásaként megszűnt a Béres Gyógyszergyártó Rt. és a Bellis között korábban érvényben lévő, a Béres termékekre vonatkozó kizárólagos forgalmazási megállapodás. A gyógyszer kereskedelemben jelenleg nincs érvényben kizárólagos forgalmazási szerződés gyógyszer gyártók és kereskedők között. (Ha ilyen kizárólagos megállapodásra a jövőben sor kerülne, akkor versenyfelügyeleti eljárás indítása válhat szükségessé.) A Bellis megszerzésével a Phoenix Pharma számottevő kapacitásokhoz jutott az ország keleti részén is, ahol korábban csak a Hungaropharmának voltak jelentős raktár- és elosztó létesítményei.

Mindezek alapján a versenytanács arra számít, hogy az engedélyezett összefonódás után a verseny intenzitása emelkedik a gyógyszer nagykereskedelmi piacon, amelynek előnyeit a lakosság is meg fogja érezni.

Budapest, 2002. november 26.

Dr. Polgárdy Géza