Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Félmilliós bírság megtévesztésre alkalmas magatartásért a Sara Lee Hungary Kft-nek

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást a Sara Lee Hungary Kávé és Tea Kft. ellen, miután tudomására jutott, hogy nevezett a Douwe Egberts kávék vásárlóinak lehetővé tett "DE Hűségakció"-ban való részvétel feltételei 2001. szeptemberétől módosultak, ám erről nem adott kielégítő tájékoztatást.

A GVH versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította az alábbiakat.

A Kft. 1995. novemberében indította el "DE Hűségakció"-ját. Ennek keretében minden év augusztusában-szeptemberében kiadta a kedvezményesen megvásárolható tárgyakat tartalmazó katalógusát. A termékek csomagolásán szereplő, kivágható, ún. hűségpontok katalógusban feltüntetett mennyiségének beküldésével a vállalkozás (vevőszolgálatánál megrendelhető) katalógusban feltüntetett összegért a fogyasztó a hűségpontok beszámításával kedvezményesen megvásárolhatta a kiválasztott tárgyat.

A Kft. a "DE Hűségakció" módosításáról döntött: a 2001. szeptemberétől megújított akció keretében minden hónapban ajándékban részesült az az első száz fogyasztó, aki a Kft. részére 1.000 (a termékek csomagolásán található) pontot visszaküldött, míg a többi beküldő között 2002. szeptemberében nyolc darab fényképezőgép került kisorsolásra.

A vállalkozás a kávé termékek csomagolásán hívta fel a fogyasztók figyelmét az akciókra. 2002. júniusig a vállalkozás olyan termékcsomagolást is alkalmazott, amely a régi - már nem létező - akcióról adott tájékoztatást. A versenytanács megítélése szerint a vállalkozás nem készült fel kellően a módosításra, így az akcióba újonnan belépni szándékozó fogyasztók esetében nem volt rendszerszerűen biztosított, hogy megfelelő módon és időben tájékoztatva legyenek a kávé termék csomagolásán jelzett és a ténylegesen működő akció különbözőségéről. Ezen fogyasztók csak a termék megvásárlása után szerezhették meg a szükséges információkat.

Mindezen körülmények alapján a versenytanács megítélése szerint a Sara Lee Hungary Kávé és Tea Kft. megtévesztése alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy a fogyasztókat nem kielégítően tájékoztatta a "DE Hűségakció" 2001. szeptemberi megváltozásáról, s ezért 500.000.-Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Budapest 2002. szeptember 12.

Dr. Polgárdy Géza