Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Megszüntette az eljárást a GVH a Corax Kft és társai ellen

A Gazdasági Versenyhivatal azért indított eljárást a Corax Kft. és társai ellen, mert felmerült annak gyanúja, hogy a szúnyogok elleni védekezés ellátására kiírt több közbeszerzési eljárás során (vagy ahhoz kapcsolódóan) nevezettek olyan magatartást tanusítottak, amely a gazdasági verseny korlátozását célozta, vagy ilyen hatású. E magatartást a versenytörvény kartelltilalom címén tiltja.

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította, hogy az 1998-tól 2000-ig terjedő vizsgálati időszakban versenykorlátozó magatartás tanusítására alkalmas helyzet alakult ki, mert a piaci belépésnek jelentős személyi és tárgyi feltételei vannak, a szúnyogirtási piacon kevés a szereplő, akik a piaci történéseket, versenytársaik piaci szereplését ismerik.

Önmagában azonban a versenyjogellenes magatartás gyakorlására alkalmas helyzet léte nem járhat jogsértő magatartás megállapíthatóságával, amire bizonyíték volt. Ezért a versenytanács a Corax Kft. és társai elleni eljárást megszüntette.

Budapest, 2002. szeptember 11.

Dr. Polgárdy Géza