Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A Zott Hungaria Kft. ismételten megtévesztette a fogyasztókat

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa tárgyaláson kívül hozott határozatában 30.000.000 Ft megfizetésére kötelezte a ZOTT Hungária Kft-t. A vállalkozás 2002 júliusától forgalmazza a korábban más cégek által értékesített "Jogobella" joghurt termékeket. Ezen időponttól hozta forgalomba a növényi zsír felhasználásával készült "Jogobella" joghurt alapú gyümölcsdesszert elnevezésű termék különböző változatait is. A "Jogobella" joghurtok és a (joghurtnak nem minősülő) "Jogobella" joghurt alapú gyümölcsdesszertek a 2002., a 2003. és a 2004. évben azonos megnevezéssel ("Jogobella"), azonos grafikai elemeket tartalmazó csomagolásban kerültek forgalomba, s ez a magatartás a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szerint alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

A Versenytanács megállapította azt is, a vállalkozás a 2003. és a 2004. évben a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal is, amikor a "Jogobella" termékek joghurt jellegét hangsúlyozó televíziós reklámok nem adtak arról tájékoztatást, hogy azonos csomagolásban különböző termékek, joghurtok és joghurtnak nem minősülő joghurt alapú gyümölcsdesszertek kerülnek forgalmazásra. A televíziós reklám azt az üzenetet közvetítette a fogyasztók felé, hogy "Jogobella" név alatt, a reklámokból is ismert csomagolásban joghurtot vásárolhatnak.

A bírság összegének megállapítása során a Versenytanács tekintettel volt egyebek között arra is, hogy a 2003. és a 2004. évben két ügyben már megállapítást nyert, a ZOTT Hungária Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított reklámtevékenysége során.

Budapest, 2005. január 10.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök

Dr. Horváth Anita
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V.ker Alkotmány u.5.
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191